Unikátní novinka pro návštěvníky ústecké zoo

Skutečnou raritou načasovanou na letní prázdniny se může pochlubit ústecká zoologická zahrada. Návštěvníci mohou v pavilonu exotária spatřit vzácné vačnatce kuskuse medvědí. „Tento druh začala naše zoo chovat již v roce 2017, ale byli umístěni v zázemí, v péči je měli chovatelé pavilonu zimoviště. Chtěli jsme, aby si zvířata v novém prostředí zvykla, aby byla v klidu a aby chovatelé vypozorovali, co jim nejvíce vyhovuje, jaké mají projevy chování a jak se o ně starat, aby to co nejlépe odpovídalo potřebám zvířat,“ přibližuje ředitel zoo Roman Končel.

Unikátní novinka pro návštěvníky ústecké zoo

O jejich životě v přírodě se toho moc neví a v zoologických zahradách se chovají velice zřídka. V Evropě je návštěvníci mohou vidět pouze v belgické Zoo Pairi Daisa, kde je umístěn jeden samec, a v polské Zoo Wroclaw, kde v loňském roce zaznamenali obrovský úspěch v podobě narozeného mláděte. Bylo to poprvé, kdy se v zoo podařilo tato zvířata odchovat. Další dva jedince z evropských šesti zvířat mohou návštěvníci od minulého týdne spatřit právě v naší zoo,“ dodává ředitel. Podle databáze ZIMS žije v lidské péči na celém světě pouze 14 jedinců v pěti institucích.

„Kuskusové jsou zvláštní zvířata a věříme, že si je zamilují i návštěvníci naší zoo,“ navazuje vedoucí zoologického úseku Lukáš Štěrba. „Vzhledem k tomu, že jejich život v přírodě je zatím neprobádaný, jejich chovem a informacemi od zahraničních kolegů zkušenosti teprve vytváříme. Kuskusové jsou potravní specialisté a živí se hlavně listy a květy, to je hlavní složka jejich potravy. Přes léto to není až takový problém, ale je potřeba zásobit se na zimu. Ve vegetačním období musíme nasbírat přes 100 kg listí, které dáváme zamrazit. Kromě listí jim dáváme nakrájenou kořenovou zeleninu, jako je mrkev, petržel, celer a červená řepa, k tomu ještě speciální granule pro kuskuse, což je vlastně usušené a slisované listy doplněné o minerální látky a vitamíny. Dále dostávají dvakrát týdně i živočišnou potravu, a to vařené vejce a vařené kuřecí maso, které mají velice rádi,“ doplňuje Lukáš Štěrba.

O kuskuse se po dva roky starala chovatelka Jana Bárnetová, která si je skutečně zamilovala. „Pár kuskusů přišel v dubnu 2017, jednalo se o samce a samici. Zpočátku byli hodně opatrní, když jsem vstoupila do expozice, drželi se vzadu a vydávali varovné zvuky, někdy si dokonce stoupli na zadní s široce rozpřaženými předními končetinami. Mají dlouhé a ostré drápy, takže by střet jistě nebyl příjemný,“ popisuje chovatelka. „To trvalo zhruba týden, pak již věděli, že jim nosím potravu a mnohdy mi sami přiběhli naproti. Samec byl od počátku méně plachý, dříve se osmělil a přišel blíž, u samice jsem takové chování pozorovala až cca během posledních šesti měsíců. Mezi jejich největší pochoutku patří mladé listy ovocných stromů, přednost dávají meruňkám, švestkám či špendlíkům.“

Co možná nevíte:

Kuskus medvědí je vačnatec s ovíjivým ocasem, který žije pouze na ostrově Celebes (dříve Sulawesi). Žije v neporušených nížinných tropických vlhkých lesích do nadmořské výšky 600 m n. m. Patří mezi druhy s denní aktivitou, pohybuje se v korunách stromů, kde většinu času tráví příjmem potravy a poté odpočinkem. Jeho početní stavy mají klesající tendenci, je ohrožen zejména ztrátou životního prostředí, konkrétně kácením lesů, ať již kvůli těžbě dřeva nebo na zakládání políček pro zemědělské účely. Je také loven pro potravu nebo jako domácí mazlíček. V Mezinárodním seznamu ohrožených druhů (Red List) je veden v kategorii „vulnerable“ (zranitelný). Na Celebesu žije v chráněných oblastech a je chráněn indonéskými zákony.

Autor:
Vydáno: