Udělejme něco pro planetu - 2.část

Sledujete zprávy v televizi, čtete články, na internetu najdete spoustu informací o tom, jak různé organizace bojují za lepší životní prostředí.

Říkáte si, že je to dobrá myšlenka vysazovat stromy, chránit zvířata, starat se o čistou vodu. U nás, v České republice existuje řada neziskových organizací, které se zabývají životním prostředím. Děti Země, Greenpeace, Český svaz ochránců, Brontosaurus… Když se spojí víc lidí, víc dokážou. Ale možná, že nás v té chvíli ani nenapadne, že i jeden jediný člověk dokáže hodně. Nemusíte rovnou zakládat ekologickou iniciativu. Kolikrát se stačí jen podívat kolem sebe a nápad přijde sám.

Pomoc motýlům - Slyšeli jste o tom, že během posledního století vyhynulo v naší republice 18 druhů motýlů? A další z nich jsou v ohrožení. Mezi evropskými zeměmi patříme mezi největší kandidáty, kteří tomuto vymírání přihlíží. To jsme ale kanóni. Přitom by možná stačilo nepoužívat obrovské množství pesticidů tam, kde to není potřeba. Místo obrovských supermarketů sem tam nechat vykvést louku s květy. Možná by bylo dobré nesekat trávník na zahradě skoro k zemi a nechat vyrůst a dozrát trávy a kytky. Nebo nasadit keře, které motýly přitahují. Motýli totiž nejsou jenom ozdobou přírody. Jsou vítaným zpestřením jídelníčku pro ptáky a navíc opylují květy.

Pomoc žížalám - Teď si asi řeknete, jak můžete pomáhat žížale. Máte jí lopatičkou v hlíně pomáhat dělat chodbičky, aby se chuděra tolik nenadřela? Kdepak! Za to, že se počet žížal na jednom metru čtverečním zmenšil z pěti set na padesát, můžou zase chemikálie. Postřiky a jiné nebezpečné přípravky používané v zemědělství ve velkém jim opravdu nesvědčí. Přitom je to původní obyvatel naší planety. Žije tu už asi 200 miliónů let. Zúrodňují půdu, provzdušňují ji, svými výkaly pohnojí záhony. Už Egypťané je uctívali jako posvátné zvířata a přezdívali je „střeva země".

Pomoc netopýrům - Netopýr je zvláštní tvor. Člověk neví, jestli se ho má bát, je divný, spí hlavou dolů, o myši s křídly existuje spousta pověr a mýtů. Ve skutečnosti by se měl ale netopýr spíš bát nás, lidí. U nás v republice patří k chráněným druhům, ale kvůli špatnému životnímu prostředí zůstává dál velmi ohrožený. Přitom je užitečný. Nebýt jeho, možná by se to tady mnohem víc hemžilo komáry. Každý jedinec jich prý dokáže ulovit až 1200 za jedinou noc. A nepohrdne ani můrami.

Pomoc ropuchám - Další ohrožená skupina živočichů. Na našem území žijí tři druhy ropuch a kvůli znečištěné vodě plné chemie se jim přežívá těžko. Chráníme je a zároveň jim i ubližujeme. Ropuchy jsou velice užitečné. Živí se červy, larvami, komáry a mouchami. Na zahradě vám pomůžou zbavit se různých „pidižvíků", kteří vám ničí úrodu. Zkuste jí připravit domeček. Úkryt, ve kterém se bude cítit dobře postavíte z kamenů, větví a písku. Bude tam mít svoje soukromí i tolik potřebné vlhko. Na místo rozmnožování se po léta vrací a vy se tak můžete dočkat i malých ropušek.

Pomoc zvířatům ve volné přírodě - Je zvykem, že v zimě přispíváme volně žijícím zvířatům krmením. Ptákům sypeme do krmítek, srnkám, zajícům i jiné lesní zvěři myslivci pravidelně do krmelců nosí seno a sůl. Taky vodním ptákům, kachnám, rackům nebo labutím, které se u nás rozhodly přezimovat drobíme chleba a pečivo v lepším případě, v tom horším knedlíky od oběda nebo zbytky vánočního pečiva. Co chutná lidem, nemusí chutnat zvířatům, může jim způsobit zažívací potíže, dokonce se může stát, že si takto vykrmovaná zvířata nedokážou vytvořit potřebné zásoby na zimu. V letním období je nechejte, ať si potravu vyhledávají sami. Příroda jim poskytne přesně to, co potřebují.

Pomoc ježkům - Věřili byste, že největší nepřítel pichlavého hrdiny je auto? Ježek se nezalekne tchoře, kuny ani zmije, ale jak přejít bezpečně silnici, to ho příroda nenaučila. Oslněný bodlináč si to většinou namíří přesně pod kola. Mějte proto oči na stopkách hlavně za tmy, možná, že se vám podaří nějakého ježka ušetřit. Jejich populaci hodně pomůžete i tím, když nebudete trávit slimáky nevhodnými jedy. Ježkové si totiž na této nástraze rádi pochutnávají.

Informace pro svůj článek jsem čerpal z knihy Život pro planetu Zemi.

Autor:
Vydáno: