Týden míčových her ve školní družině

Poslední dny ve školní družině již tradičně bývají motivovány sportem. Každoročně u nás probíhá „Týden míčových her“. Ten se u dětí těší velké oblibě. Vždyť ne nadarmo se říká: „Sportem ku zdraví“. A my si prázdniny chceme opravdu ve zdraví prožít.

Týden míčových her ve školní družině

Týden míčových her v družině tentokrát začal již 12. června, kdy jsme sehráli turnaj ve vybíjené. Oblíbená míčová hra po celý školní rok. Scházíme se na školním hřišti, nastupujeme po odděleních a po krátkém úvodu se rozdělujeme do skupin, jako vždy. seznamujeme se se systémem dnešního odpoledne, rozlosujeme si, kdo s kým bude hrát a určujeme bezpečné podmínky vybíjené. Po poločase se vymění zbylí hráči ve skupinách, kteří ještě nehráli. Takže opravdu hrají naprosto všichni. Po ukončení základní části hrají prohraní proti prohraným a na závěr vítězové proti sobě. Tím získáme pořadí jednotlivých skupin. A nyní jdeme již losovat. Jako první do boje nastupuje 2. a 3. skupina. Hrajeme prvních sedm minut a pak dochází k výměně. Vítězem se stává 3. skupina. Vzhledem k nesportovnímu chování skupiny č. 3., která byla diskvalifikována, postoupila skupina č. 2. V další části odpoledne nastupuje 1. a 4. skupina, zde vítězí 1. skupina. Z důvodu diskvalifikace 3. skupiny se boj o 3. místo nekonal a na 3. místě se umístila 4. skupina. Ve finálové části se na 2. místě umístila 2. skupina a vítězem se stává 1. skupina. Hurááá! To je radosti. Blahopřejeme vítězům a čest poraženým.

V míčových hrách pokračujeme i druhý den. Dnes na školním hřišti nás čeká turnaj v kopané. Po obědě krátký odpočinek a jdeme na slavnostní zahájení. Po úvodu se opět tvoří čtyři skupiny z každého oddělení. Nejprve poučení o bezpečnosti, pak rozlosování a vytvoření herních skupin, které se v poločase vymění tak, aby si opravdu zahráli všichni. Jako první zápas zahajuje dvakrát sedm minut s výměnou hráčů v poločase 3. skupina proti 2. skupině. Vítězí skupina číslo dvě a postupuje do finále. Druhý zápas sehrála 1. skupina proti 4. skupině a zde je vítězem 1. skupina. Krátká přestávka a jdeme na boj o třetí místo. Nastupuje 3. skupina proti 4. skupině. V poločase opět výměna hráčů ve skupině a za chvíli máme první výsledky. Vítězem se stává 4. skupina. Do finálového boje kráčí 2. skupina proti 1. a po deseti minutách hry je vše jasné. Vítězem se stává 2. skupina. Po radostném výsledku jsou již známy všechny výsledky. A jak tedy fotbal skončil?

1.      místo – 2. skupina
2.      místo – 1. skupina
3.      místo – 4. skupina
4.      místo – 3. skupina

Blahopřejeme všem za skvělou hru bez nejmenších problémů a těšíme se na třetí den sportovního klání. Co budeme hrát, necháme se překvapit.

I třetí den v týdnu je věnován sportu. Dnes jsme si s chutí zahráli florbal. I když nejde o míčovou hru, malý umělohmotný míček s dírkami se ke hře používá. Po obědě opět chvíle odpočinku a ve 13 hodin jsme již na školním hřišti. Nejprve nástup, seznámení s pravidly, poučení o bezpečné hře a pak se již rozdělujeme dle herního plánu. Každé družstvo skupin se rozdělí na třetinu tak, aby se opět všichni prostřídali. Tentokrát budeme hrát tři kola. Nyní již jdeme na rozlosování. Jako první bude hrát 1. a 4. skupina, druzí nastoupí 2. skupina proti 3. Z prvního souboje postupuje do finále 1. skupina. 4. skupina bude pak bojovat o 3 místo. Ve druhém souboji vítězí 3. skupina, 2. skupina bude bojovat o 3. místo. Nyní po základním kole chvíle odpočinku a za deset minut jdeme do dalších soubojů. Nejprve nastoupí prohraní, kteří budou hrát o 3. a 4. místo. Do boje nastupuje 4. a 2. skupina a po 15 minutách je vše vyřešeno. 3. místo obsadila 4. skupina. Do finále postoupila 1. a 3. skupina. Krásný boj v zápase o prvenství však končí trochu překvapivě. Vítězem se stává 3. skupina. A jaké jsou celkové výsledky?

1.      místo – 3. skupina
2.      místo – 1. skupina
3.      místo – 4. skupina
4.      místo – 2. skupina

Blahopřejeme vítězi, ostatním děkujeme za účast. Vyhodnocení celého Týdne míčových her bude v pátek.

Máme dnes před sebou čtvrtý den míčových her. Ten je však o něco kratší, než bývá zvykem. Nevadí, my si ho stejně užili. Dnešní míčová hra nese název „Všichni proti všem“. Scházíme se opět na hřišti, rozdělujeme se do skupin a nasloucháme, co bude naším úkolem. Nastoupí do hry vylosované dvě skupiny, jako první 1. a 4. skupina. Po dobu pěti minut se snaží vybít hráče svého soupeře. Kdo bude mít více zbylých hráčů, vítězí a postupuje do dalšího kola. V první etapě vyhrává 4. skupina, a tak postupuje do finále. 1. skupina bude hrát o třetí místo. S kým, to však ještě nevíme. Pokračujeme dál a do boje nastupuje 2. a 3. skupina. Vyrovnaný boj však končí a do finále se probojovala 3. skupina. Do boje o 3. místo nastoupila se svými hráči 2. skupina proti 1. skupině. Hra začala a všichni se snaží hrát co nejlépe ze všech sil. Přesto je však jasné, že někdo prohrát musí. A jak to tedy bylo? Na 4. místě se umístila 1. skupina a 3. místo tedy patří 2. skupině. A hned se vrháme do finálového klání. Proti sobě nastupuje 3. a 4. skupina. Vyrovnaný boj, ale náhle je rozhodnuto časovým limitem. Na 2. místě končí 3. skupina a vítězem se stává 4. skupina. Všem děkujeme za účast a vítězům blahopřejeme. Pokračování zítra a pak již jen vyhodnocení celého týdne.

Pátý den proběhl turnaj v házené, dle našich upravených pravidel. Opět soutěží čtyři skupiny. Následuje vylosování a velmi rychle na hru, začíná se zatahovat, možná bude i pršet. Ať v klidu dohrajeme a můžeme vše vyhodnotit. V prvním kole soutěží 1. a 3. skupina proti sobě a po časovém úseku vyhrává 1. skupina a postupuje do finále. Ve druhém kole nastupuje ke hře 2. a 4. skupina. Po deseti minutách hry je konec a vítězí, do finále postupuje 4. skupina. Chvíle odpočinku a jdeme do boje o 3. místo, kde nastoupí 3. skupina proti 2. skupině. Hra začala a boj je zpočátku velmi vyrovnaný. Přesto vítězí 3. skupina, která se umístila na 3. místě. 4. místo v této soutěži patří 2. skupině. Následoval finálový souboj 1. a 4. skupiny. Vcelku vyrovnaný boj téměř až do konce, ale v posledních minutách je vše rozhodnuto. Vítězí 4. skupina a na 2. místě je 1. skupina. Blahopřejeme.

Nyní chvíle odpočinku, spočítání všech výsledků a je připraveno vyhlášení výsledků po dobu jednoho týdne. Jak to ve finiši všechno nakonec dopadlo? Zde jsou výsledky:

1.      místo – 1. a 4. skupina se shodným počtem 11 body
2.      místo – 2. a 3. skupina se shodným počtem 14 body

Na konec týdenního klání Týdne míčových her je vyrovnaný a utekl jako voda. Dnes jen malá odměna, celkové zhodnocení příští týden v pondělí. Blahopřejeme vítězům a všem malým sportovcům děkujeme za účast.

Autor:
Vydáno: