Turakové jsou brněnským chovatelským úspěchem

V Exotáriu na Mniší hoře se během posledního roku narodilo již druhé mládě turaka šedého. Vzhledem k tomu, že v hnízdní biologii a výživě mláďat tohoto druhu je stále mnoho otazníků, je to zejména v rámci českých zoologických zahrad velký úspěch.

Turakové jsou brněnským chovatelským úspěchem

Mládě se vylíhlo přesně sedm měsíců od předchozího odchovu, který byl zároveň prvním odchovem turaka šedého v ČR. Samice seděla na vejcích přibližně jeden měsíc a na začátku září se z jednoho ze tří vajec vylíhlo mládě. Rodiče ho poctivě krmili a také pečlivě střežili hnízdo. Malý turako ve 28 dnech opustil hnízdo a o tři dny později se odvážil i do venkovní expozice. Turakové jsou příbuzní kukaček a dělí se na tzv. modré, zelené a šedé. Nejméně chovaní jsou právě turakové šedí, jejich biologie v chovech je málo prozkoumána a odchovy jsou sporadické. Do Brna přišly dvě samice turaka šedého z Olomouce v roce 2013 a chovný pár jsme vytvořili až díky spolupráci s Tierpark Heidelberg. První odchov v Evropě se podařil v Cotswold Wildlife Park ve Velké Británii, se kterým byla také konzultována metodika brněnského odchovu. „V únoru narozená samička byla v červenci zapůjčena do předem ověřeného soukromého chovu s tím, že Zoo Brno si zároveň ponechala nárok na rozhodování o osudu jejích potenciálních mláďat. K tomuto řešení jsme přistoupili, protože jsme nenašli vhodné umístění v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad. Nechtěli jsme, aby naše první mládě putovalo do zahraničí, odkud by její případný zpětný transport mohl být problematičtější,“ říká kurátor chovu ptáků Zoo Brno Petr Suvorov.

Druhému mláděti je v současnosti 51 dnů, zatím neznáme jeho pohlaví, začíná přepeřovat a již tři týdny se pohybuje mimo hnízdní koš.

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: