Tropické nemoci a něco o nich

Většina z nás se setkala s názvy nemocí, které už při vyslovení vyvolávají hrůzu. Přitom ani přesně nevíme, kdo nebo co, tyto strašáky způsobuje a jak se jim bránit.

CHOLERA

Bakterie vibrio cholerae způsobuje onemocnění - choleru. Jedná se o infekční onemocnění žaludku a střev a přivodíte si ji pitím infikované vody. Vyskytuje se většinou v rozvojových zemích, a pokud do takovýchto oblastí plánujete cestu, máte možnost se nechat očkovat. Při choleře tělo ztrácí velké množství vody, trpí prudkými průjmy, které trvají hodně dlouho. Člověka může trápit i vysoká horečka, šok a bolesti ve svalech. Důležité je dopravit nemocného včas k lékaři a zamezit dehydrataci. Nepřetržitě se podávají nápoje, aby tělo nepřicházelo o další a další tekutiny. Pokud tohle podceníme, nemocný většinou umírá.

MALÁRIE A HOREČKA DENGUE

Dvě nemoci přenášené komáry. Člověku se ani nechce věřit, jak může být hmyz v tropických oblastech nebezpečný a jak velkého v něm máme nepřítele. Dá se před nimi chránit repelenty i tabletami, jejich účinky však stoprocentní nejsou. Příznaky obou nemocí jsou velmi podobné. Malárie vyvolává velké záchvaty zimnice. Ze začátku bývají jednou denně, později jednou za dva až tři dny. Záchvat probíhá tak, že ze začátku cítíte pocit chladu, potom přijde třes a následuje horečka. Ta může trvat i několik dní. Potom přichází pocení a pokles teploty. Malárií je několik typů. Je důležité, aby nemocný byl včas dopravený k lékaři, některé z nich končí až kómatem. Jako první pomoc je zapotřebí snižovat horečku a ochlazovat organismus. Horečka dengue se většinou vyléčí sama od sebe, tělo si s ní poradí. Po několika dnech je člověk vůči ní imunní. Existují však varianty, které vyvolávají krvácení kůže, vnitřních orgánů a způsobují trvalé a vážné poškození. S takovými typy se setkáte například v jihovýchodní Asii. K příznakům této nemoci patří zimnice, zvýšená tělesná teplota, vyrážka, která se šíří po celém těle od konců končetin. I tady je potřeba postiženému neustále podávat tekutiny a hlídat krvácení.

ŽLUTÁ HOREČKA

Další onemocnění přenášené komáry. Je rozšířené v tropické Africe a Jižní Americe. Postižení mají zvláštní nažloutlou barvu kůže, proto se jí říká žlutá. Příznaky jsou bolest hlavy, horečka, zvracení, které obsahuje krev a zácpa. Znova je velmi důležité nemocného dopravit co nejrychleji do nemocnice, doplňovat tekutiny, snižovat horečku a dopřát mu klid a odpočinek.

TYFUS A TYFOVÁ HOREČKA

Obě nemoci mají podobné příznaky. Jedná se o infekční chorobu, která se přenáší z výkalů na potraviny a vodu a potom na člověka. Pokud dodržujete pečlivě hygienu, měli byste být před touto nemocí ochráněni. Je možné se i očkovat. Dojde-li ale k nákaze, jedná se o velmi závažné onemocnění, které vyžaduje nemocniční péči. Tyfová horečka se vyskytuje většinou po přírodních katastrofách, kdy přestane fungovat hygienický systém. Nejdůležitější je zajistit bezpečné místo pro pitnou vodu a potraviny, aby se dál nákaza nešířila. Záchody mají být ve velké vzdálenosti od obytných míst. Všechny podezřelé potraviny je nutné vyhodit a zničit. Tyfová horečka se projevuje ze začátku jako běžné nachlazení nebo chřipka. Potom přichází zvracení, průjem, ztráta hmotnosti. Charakteristický je pro ni pokles tepové frekvence. Asi po týdnu přichází delirium, pokud se nemocný neléčí upadá do kómatu a nakonec umírá. Tyfus je podobné onemocnění s podobným průběhem. Způsobují ho infikované vši, pijavice a blechy, které přežívají na krysách. Na místě je úzkostlivě dodržovat hygienu, často se umývat, zbavit se vší. Pozor na použitou vodu s parazity. Nesmí se dostat do pitné vody. Nemocného co nejrychleji dopravte k lékaři a doplňujte tekutiny.

Autor:
Vydáno: