Trojčata rysů už vyrostla a vyráží do světa

Trojčata rysa kanadského, která se v Zoo Brno narodila v květnu minulého roku, odjíždí zítra do Zoo Limpopo na západě Ukrajině. Mláďata zůstávají s matkou přibližně 10 měsíců a poté musí rodiče opustit, aby jim „nebránila v lásce“. Rysům se totiž blíží doba páření a chovatelé doufají v další odchov.

Trojčata rysů už vyrostla a vyráží do světa

Roční samec přišel do Brna v roce 2003 z Ostravy a čtyřletá samice z Minnesoty v roce 2009 a společně přivedli na svět již sedm potomků. V roce 2010 to byla čtyřčata, která jsou dnes v soukromém chovu a minulý rok na jaře se narodil jeden sameček a dvě samičky.

Doba březosti u rysů trvá kolem sedmdesáti dnů a nejčastěji se rodí dvě až tři mláďata. V přírodě nežije samice společně se samcem, a proto se při prvním vrhu rozhodli chovatelé po narození mláďat oddělit samce od rodiny. Tentokrát byl od začátku společně s matkou i rysaty ve výběhu a milým překvapením bylo zjištění, že samec je velmi pozorný a starostlivý otec. V ČR je možné vidět tyto šelmy pouze v Zoo Plzeň, kde mají také jeden chovný pár.

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: