Trojčata kočky pouštní se zatím návštěvníkům neukázala

Samice kočky pouštní Eva přivedla 29. března 2014 na svět svá již třetí mláďata. Samec byl oddělen dva týdny před předpokládaným termínem porodu a samice s mláďaty se většinu času zdržuje v bezpečí porodního boxu. Z důvodu většího klidu je zatím také uzavřen průchod kolem jejich expozice na Tropickém království.

Po pěti letech se v Brně podařil další přirozený odchov jedné z nejmenších divokých kočkovitých šelem. „Kočka se začala na konci zimy nápadně zakulacovat a i když jsme už v další mláďata nedoufali, v březnu jsme si byli jistí, že je březí. V době březosti a po porodu se jejich krmná dávka nemění, ale samice dostává potravu i v neděli, což je normálně pro kočky pouštní postní den.“, říká chovatel Michal Balcar. Jakmile začne kočka svá mláďata pravidelně vyvádět do expozice, provedeme první veterinární prohlídku včetně zjištění pohlaví. Chovný pár koček pouštních přišel do Zoo Brno v lednu 2009, tehdy pětiletý samec Osiris z britské Zoo Bristol a dvouletá samice Eva z polské Zoo Krakov. První mláďata se narodila v červnu stejného roku. Odrostlá trojčata, dva samečci a jedna samička, odešla do Estonska a na jih Čech do Zoo Ohrada. Druhý přirozený odchov se podařil hned následující rok, byla to čtyřčata, tři kluci a jedna holka. Tito sourozenci byli odvezeni do Francie a Polska. Zoo Brno je zatím jediným členem Unie českých a slovenských zoologických zahrad, který kočky pouštní přirozeně odchovává.

Kočka pouštní /Felis margarita harrisoni/ neboli písečná není moc dobrý běžec nebo skokan, ale výborně hrabe. Březost trvá 59-63 dní a v průměru se rodí 3-5 koťat. Koťata sexuálně dospívají v 9-14 měsících věku. V zajetí se kočka písečná dožívá až 13 let.

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: