TRILOBIT 2017 – Rozhovor s Matyášem Levíčkem členem dětské poroty

Na dalších řádcích najdete exkluzivní rozhovor s Matyášem Levíčkem členem dětské poroty, který posuzuje a hodnotí díla v cenách TRILOBITu 2017.

TRILOBIT 2017 – Rozhovor s Matyášem Levíčkem členem dětské poroty

Ceny TRILOBIT, označovány rovněž jako „Ceny FITESu“ uděluje a vyhlašuje Český filmový a televizní svaz FITES, z.s., za podpory města Beroun a jeho Městského kulturního centra, letos podruhé ve spolupráci s Českou televizí. Vyhlášení cen TRILOBIT 2017 bude na televizních obrazovkách odvysíláno 14. ledna od 20.20 na programu ČT art. Slavnostnímu udílení bude jako obvykle předcházet doprovodný program pro děti i dospělé v podobě projekce favorizovaných snímků v Městském kině Beroun.

Není náhodou, že „TRILOBITY“ našly své dějiště právě v Berouně, ve městě s tradicí nalezišť zkamenělin trilobitů, ale i centru dynamického kulturního dění. Letošní ročník se zde uskuteční po sedmnácté v řadě a vyhlášení cen pro město každoročně znamená jednu z nejvýznamnějších společensko-kulturních událostí. Ceny TRILOBIT se poprvé začaly udílet v 60. letech a v našem prostředí patří mezi nejstarší a zároveň nejprestižnější ocenění české filmové tvorby. Současně je nejobtížnější je získat. Držiteli některé z těchto cen se každoročně stávají tvůrci umělecky hodnotných audiovizuálních děl, bez ohledu na jejich momentální popularitu u veřejnosti či novinářské kritiky. Jedním z cílů TRILOBITA je totiž poukázat na audiovizuální díla, která jsou veřejností i médii přehlížená, přitom jsou považována za výjimečná nebo něčím přínosná. A tak podobně jako dávnověcí tvorové symbolizující nesmrtelnost hodnot, poukazují ceny TRILOBIT na nadčasovost kvalitních filmových výtvorů.

Ačkoliv slavnostní vyhlášení je ještě daleko, členové odborné a dětské poroty, díky které jsou ceny TRILOBIT zcela jedinečné, se v posledních dnech i měsících zabývali přihlášenými snímky, scházeli se a společně je hodnotili. O některou z cen v letošním roce usiluje celkem 90 přihlášených titulů – hraných, dokumentárních, animovaných, zpravodajských či publicistických, o jejichž kvalitách rozhoduje odborná porota, a 22 snímků s dětskou či rodinnou tematikou, jež vyhodnotí dětská porota. Některé z přihlášených snímků jsou i několikadílnými cykly či seriály. Mezi přihlášenými jsou zastoupena zejména díla vzniklá v české produkci nebo v koprodukci s výrazným podílem českých tvůrců, která byla poprvé veřejně uvedena v období od 1. listopadu 2015 do 31. října 2016.

Odborná i dětská porota čítají po sedmi členech. Odbornou porotu tvoří zástupci filmové obce a po vzoru minulých let byl jako předseda zvolen a této role se ujal opět teatrolog, esejista, divadelní a mediální kritik Vladimír Just. Dětskou porotu tvoří žáci ZUŠ Václava Talicha v Berouně, přičemž věkové rozpětí jejích současných členů je od devíti do sedmnácti let.

Na následujících řádcích naleznete rozhovor s Matyášem Levíčkem, členem dětské poroty.

Jmenuji se: Matyáš Levíček
Je mi: 13 let
Chci být: nevím
Mám rád: programování, editaci videa a matematiku
Nemám rád: dějepis
Nejvíce mne baví: létat s dronem
Nejvíce mne nebaví: uklízet
Proč jsem právě já, tím správným porotcem: O filmy a filmovou tvorbu se už dost dlouho zajímám.

1) Jak jsi se stal členem dětské poroty? Jak vše probíhalo?
O členství jsem se ucházel už minulý rok, ale čas mi nevyhovoval, takže jsem mohl až letos.

2) Jaká byla tvoje práce v dětské porotě, jak často sjste se scházeli, co všechno společně dělali, o čem rozhodovali?
Museli jsme se každé pondělí scházet v ZUŠ, kde jsme se dívali na filmy a pak je hodnotili a bavili se o nich.

3) Baví tě tvoje práce v dětské porotě? Čím je pro tebe nejzajímavější?
Rozhodně, nejlepší jsou hlášky které zazní v debatách o konkrétních pořadech.

4) Jaké filmy nebo seriály máš nejraději? Který je tvůj nej?
Velmi rád mám Návštěvníky, The BigBang Theory, Bezva finta(Belmondo), ale nejlepší je Číslo 5 žije.

5) Máš prý rád matematiku, což se hned tak nevidí. Proč zrovna matika? Máš rád čísla?
Mimo jiné rád programuju a algoritmy často zahrnují počítání, takže mě baví kvůli nutnosti přemýšlet nad řešením. Čísla nijak nemiluju, ale jsou potřeba.

6) Nejvíc tě nebaví uklízet :-) (tak to jsme dva :-)) máš pokojík sám pro sebe, nebo ho sdílíš s nějakým sourozencem?
Pokoj mám sám pro sebe, jelikož jsme měli příliš mnoho konfliktů, aby jsme ho sdíleli.

7) Zajímáš se o filmovou tvorbu, co konkrétně tě baví nejvíc?
Střih, efekty a osvětlování.

Autor:
Vydáno: