TRILOBIT 2017 – Rozhovor s Barborou Paterovou členkou dětské poroty

Na dalších řádcích najdete exkluzivní rozhovor s Barborou Paterovou členkou dětské poroty, která posuzuje a hodnotí díla v cenách TRILOBITu 2017.

TRILOBIT 2017 – Rozhovor s Barborou Paterovou členkou dětské poroty

Ceny TRILOBIT, označovány rovněž jako „Ceny FITESu“ uděluje a vyhlašuje Český filmový a televizní svaz FITES, z.s., za podpory města Beroun a jeho Městského kulturního centra, letos podruhé ve spolupráci s Českou televizí. Vyhlášení cen TRILOBIT 2017 bude na televizních obrazovkách odvysíláno 14. ledna od 20.20 na programu ČT art. Slavnostnímu udílení bude jako obvykle předcházet doprovodný program pro děti i dospělé v podobě projekce favorizovaných snímků v Městském kině Beroun.

Není náhodou, že „TRILOBITY“ našly své dějiště právě v Berouně, ve městě s tradicí nalezišť zkamenělin trilobitů, ale i centru dynamického kulturního dění. Letošní ročník se zde uskuteční po sedmnácté v řadě a vyhlášení cen pro město každoročně znamená jednu z nejvýznamnějších společensko-kulturních událostí. Ceny TRILOBIT se poprvé začaly udílet v 60. letech a v našem prostředí patří mezi nejstarší a zároveň nejprestižnější ocenění české filmové tvorby. Současně je nejobtížnější je získat. Držiteli některé z těchto cen se každoročně stávají tvůrci umělecky hodnotných audiovizuálních děl, bez ohledu na jejich momentální popularitu u veřejnosti či novinářské kritiky. Jedním z cílů TRILOBITA je totiž poukázat na audiovizuální díla, která jsou veřejností i médii přehlížená, přitom jsou považována za výjimečná nebo něčím přínosná. A tak podobně jako dávnověcí tvorové symbolizující nesmrtelnost hodnot, poukazují ceny TRILOBIT na nadčasovost kvalitních filmových výtvorů.

Ačkoliv slavnostní vyhlášení je ještě daleko, členové odborné a dětské poroty, díky které jsou ceny TRILOBIT zcela jedinečné, se v posledních dnech i měsících zabývali přihlášenými snímky, scházeli se a společně je hodnotili. O některou z cen v letošním roce usiluje celkem 90 přihlášených titulů – hraných, dokumentárních, animovaných, zpravodajských či publicistických, o jejichž kvalitách rozhoduje odborná porota, a 22 snímků s dětskou či rodinnou tematikou, jež vyhodnotí dětská porota. Některé z přihlášených snímků jsou i několikadílnými cykly či seriály. Mezi přihlášenými jsou zastoupena zejména díla vzniklá v české produkci nebo v koprodukci s výrazným podílem českých tvůrců, která byla poprvé veřejně uvedena v období od 1. listopadu 2015 do 31. října 2016.

Odborná i dětská porota čítají po sedmi členech. Odbornou porotu tvoří zástupci filmové obce a po vzoru minulých let byl jako předseda zvolen a této role se ujal opět teatrolog, esejista, divadelní a mediální kritik Vladimír Just. Dětskou porotu tvoří žáci ZUŠ Václava Talicha v Berouně, přičemž věkové rozpětí jejích současných členů je od devíti do sedmnácti let.

Na následujících řádcích naleznete rozhovor s Barborou Paterovou, členkou dětské poroty.

Jmenuji se: Barbora (Bája) Paterová
Je mi: 9 let
Chci být: závodní tanečnice
Mám ráda: květiny, tvoření, výtvarnou výchovu, plavání, lezení, zpívání
Nemám ráda:  svíčkovou, vybíjenou
Nejvíce mne baví: tancovat latinsko-americké tance
Nejvíce mne nebaví: ráno vstávat
Proč jsem právě já, tím správným porotcem: Baví mne filmy hodnotit a mluvit o nich.

1) Jak jsi se stala členem dětské poroty? Jak vše probíhalo?
Již minulý rok jsem byla členem dětské poroty. I teď mi paní Borovská napsala, jestli se chci stát v tomto roce porotkyní a já jsem ráda souhlasila.

2) Jaká byla tvoje práce v dětské porotě, jak často jste se scházeli, co všechno společně dělali, o čem rozhodovali?
Scházeli jsme se každé pondělí asi na 90 minut. Buď jsme se dívali např. na celovečerní film, nebo na několik krátkých pohádek a pak jsme o tom, co jsme viděli, mluvili. No a pak jsme hodnotili, jak se nám to líbilo a také proč se nám to líbilo.

3) Baví tě tvoje práce v dětské porotě? Čím je pro tebe nejzajímavější?
Ano, moc mne to baví.  Zajímavé je pro mne to, že jsme všichni jinak staří a máme jiné názory. Zajímá mne, co ostatní budou na filmy říkat.

4) Jaké filmy nebo seriály máš nejraději? Který je tvůj nej?
Nejraději mám hrané celovečerní filmy. V televizi se ráda dívám na dětské programy o tvoření nebo na soutěžní hry, kde se můžu něco naučit. Z filmů, které jsme viděli, se mi nejvíce líbili Lichožrouti a Korunní princ.

5) Chceš být závodní tanečnicí, jak dlouho už tancuješ? Už tancuješ závodně?
Se svým tanečníkem trénuji skoro rok. Předtím jsem chodila asi 2 roky do taneční přípravky. Závodili jsme zatím 3 krát v kategorii E I – děti. Vlastně takoví začátečníci do 11 let. Jednou se nám podařilo získat stříbrnou medaili, to bylo na Velké ceně Berouna a já byla šťastná jako blecha.

6) Ráda lezeš, lezeš v přírodě, nebo na stěně? S kým nejčastěji?
Já lezu na všechno. Na stromy, lana, byla jsem několikrát i na stěně v Berouně s naším oddílem – skautským. Bohužel to teď nestíhám.

7) Nemáš ráda svíčkovou, jaké jídlo máš tedy nejraději?
Miluju řízky a čínu od mámy. Pak také lívance nebo palačinky s jahodami.

Autor:
Vydáno: