TRILOBIT 2017 – Rozhovor s Adamem Veselým členem dětské poroty

Na dalších řádcích najdete exkluzivní rozhovor s Adamem Veselým členem, dětské poroty, která posuzuje a hodnotí díla v cenách TRILOBITu 2017.

TRILOBIT 2017 – Rozhovor s Adamem Veselým členem dětské poroty

Ceny TRILOBIT, označovány rovněž jako „Ceny FITESu“ uděluje a vyhlašuje Český filmový a televizní svaz FITES, z.s., za podpory města Beroun a jeho Městského kulturního centra, letos podruhé ve spolupráci s Českou televizí. Vyhlášení cen TRILOBIT 2017 bude na televizních obrazovkách odvysíláno 14. ledna od 20.20 na programu ČT art. Slavnostnímu udílení bude jako obvykle předcházet doprovodný program pro děti i dospělé v podobě projekce favorizovaných snímků v Městském kině Beroun.

Není náhodou, že „TRILOBITY“ našly své dějiště právě v Berouně, ve městě s tradicí nalezišť zkamenělin trilobitů, ale i centru dynamického kulturního dění. Letošní ročník se zde uskuteční po sedmnácté v řadě a vyhlášení cen pro město každoročně znamená jednu z nejvýznamnějších společensko-kulturních událostí. Ceny TRILOBIT se poprvé začaly udílet v 60. letech a v našem prostředí patří mezi nejstarší a zároveň nejprestižnější ocenění české filmové tvorby. Současně je nejobtížnější je získat. Držiteli některé z těchto cen se každoročně stávají tvůrci umělecky hodnotných audiovizuálních děl, bez ohledu na jejich momentální popularitu u veřejnosti či novinářské kritiky. Jedním z cílů TRILOBITA je totiž poukázat na audiovizuální díla, která jsou veřejností i médii přehlížená, přitom jsou považována za výjimečná nebo něčím přínosná. A tak podobně jako dávnověcí tvorové symbolizující nesmrtelnost hodnot, poukazují ceny TRILOBIT na nadčasovost kvalitních filmových výtvorů.

Ačkoliv slavnostní vyhlášení je ještě daleko, členové odborné a dětské poroty, díky které jsou ceny TRILOBIT zcela jedinečné, se v posledních dnech i měsících zabývali přihlášenými snímky, scházeli se a společně je hodnotili. O některou z cen v letošním roce usiluje celkem 90 přihlášených titulů – hraných, dokumentárních, animovaných, zpravodajských či publicistických, o jejichž kvalitách rozhoduje odborná porota, a 22 snímků s dětskou či rodinnou tematikou, jež vyhodnotí dětská porota. Některé z přihlášených snímků jsou i několikadílnými cykly či seriály. Mezi přihlášenými jsou zastoupena zejména díla vzniklá v české produkci nebo v koprodukci s výrazným podílem českých tvůrců, která byla poprvé veřejně uvedena v období od 1. listopadu 2015 do 31. října 2016.

Odborná i dětská porota čítají po sedmi členech. Odbornou porotu tvoří zástupci filmové obce a po vzoru minulých let byl jako předseda zvolen a této role se ujal opět teatrolog, esejista, divadelní a mediální kritik Vladimír Just. Dětskou porotu tvoří žáci ZUŠ Václava Talicha v Berouně, přičemž věkové rozpětí jejích současných členů je od devíti do sedmnácti let.

Na následujících řádcích naleznete rozhovor s Adamem Veselým, členem dětské poroty.

Jmenuji se: Adam Veselý
Je mi: 12 let
Chci být: muzikant s výbornou kapelou
Mám rád: čínskou a italskou kuchyni
Nemám rád: popovou hudbu
Nejvíce mne baví: hrát na elektrickou kytaru
Nejvíce mne nebaví: vybíjená a zeměpis
Proč jsem právě já, tím správným porotcem: Mám rád dobré filmy a z osobní zkušenosti vím, jak těžké je takový film natočit (měl jsem možnost zahrát si v jednom krátkém studentském filmu).

1)      Jak jsi se stal členem dětské poroty? Jak vše probíhalo?
Nečekaně za mnou přišla paní Borovská, se kterou jsem se seznámil v ZUŠ Václava Talicha. A zeptala se mě, jestli nechci být členem poroty. No kdo by řekl ne?

2)      Jaká byla tvoje práce v dětské porotě, jak často jste se scházeli, co všechno společně dělali, o čem rozhodovali?
Dělal jsem si zápisky o filmech, a pak jsme se o všech našich zážitcích z filmů bavili. Scházeli jsme se každé pondělí. A já jsem byl mluvčí poroty.

3)      Baví tě tvoje práce v dětské porotě? Čím je pro tebe nejzajímavější?
Práce v porotě mě baví, protože je to spíše odpočinek než práce.

4)      Jaké filmy nebo seriály máš nejraději? Který je tvůj nej?
Mám rád akční filmy, ale také dokumenty nebo dokumentární seriály. Asi pět let jsem miloval Indiana Jonese, ale teď u mě vyhrává Terminator.

5)      Chceš být muzikantem, jaká hudba tě baví nejvíc? Jsi v nějaké kapele?
Hudba je pro mě zatím vším. Nejradši mám Metallicu, čili metal. V kapele zatím nejsem, protože nemohu najít žádného dalšího muzikanta. (Hraji na elektrickou kytaru a housle.)

6)      Máš rád čínskou a italskou kuchyni, kam na ní chodíš? Připravujete jí doma, nebo chodíte do restaurací?
Miluji čínská jídla a italská také. Na čínu chodíme do čínské restaurace v Berouně nebo ji vaříme doma. Italská jídla vaříme pouze doma.

7)      Měl si možnost si zahrát v jednom filmu, o čem film byl a jak se jmenoval?
Ano, film je o dvou bratrancích, jeden kluk je z města a druhý z vesnice. A jejich rodiče se hádají, jestli dům na vesnici prodají, nebo si ho nechají. Hádky rodičů se poté přenášejí i na oba kluky, kteří se také nakonec pohádají. Film je natáčený studenty a režíroval ho Kinshuk Surjan. Film se jmenuje Divided line.

Autor:
Vydáno: