Třešňový kompot

Sice ještě není doba zavařování, ale proč se o tom nepobavit. Dnes to bude o třešních. V podstatě kromě tohoto ovoce potřebujete už jen vodu a cukr. Je v podstatě jedno, jakou odrůdu třešní člověk použije.

Na zavařování se hodí všechny. Výjimku tvoří tzv. časné odrůdy. Třešně se nejprve zbaví stopek. Jakmile se tento úkon provede, tak už se musí ještě ten den ovoce zpracovat. Když tam stopky necháte, tak to může být až další den.

Takže na začátku se tedy třešně přeberou, odstopkují a umyjí. Ovoce se vloží do sklenice až po okraj hrdla. Mírně se stlačí. Zalijí se už jenom připraveným nálevem, uzavřou a dají do zavařovacího hrnce. Nálev se tedy skládá z vody a cukru, jak už bylo řečeno. Na litr vody se dává čtyři sta gramů cukru. Z toho je půl litru nálevu.

Po sterilizaci se sklenice ochladí studenou vodou. Co se týká samotné teploty a doby, tak pokud to není na teploměru, tak se udává dvacet minut při teplotě osmdesát až osmdesát pět stupňů Celsia. A to je v podstatě všechno. Pak už si můžete pochutnávat na samotném kompotu nebo ho přidávat do různých buchet a moučníků. Ještě dodatek - pozor na červivé plody třešní.

Autor:
Vydáno: