Transport osla somálského

V pátek 12. června se uskutečnil složitý přesun samice osla somálského jménem Gina, která se před dvěma lety narodila v ústecké zoo. Cílovou destinací byla Zoo Taipei na severu ostrova Taiwan ležícího východně od Číny. „Transport na letiště zajišťovala přepravní společnost Ekipa, se kterou spolupracujeme delší dobu, ale tentokrát si ji vyžádala cílová zoo, která zároveň financuje přepravu. Naše samice byla převezena do holandského Amsterodamu, odkud odletěla spolu se dvěma dalšími zvířaty přímou linkou na místo určení,“ sdělila vedoucí zoologického oddělení Ing. Petra Padalíková.

Transport osla somálského

Transportu předcházela zhruba roční jednání se Zoo Taipei, nejsložitější bylo zajištění potřebných vývozních a dovozních povolení, veterinárního vyšetření a další dokumentace,“ popisuje zooložka. „Navíc bylo potřebné sladit dobu platnosti dokumentů se dvěma dalšími zoologickými zahradami, které také se transportu zúčastnily. Komplikace nastala na přelomu roku, kdy se v Německu objevilo nakažlivé onemocnění vozhřivka, takže bylo potřeba vybrat jiné zvíře ze země prosté této nákazy.“ Nakonec tedy kromě ústecké Giny cestovali na Taiwan dva jedinci z Francie, jeden pochází ze Zoo Peaugres, druhý ze Zoo Montpellier.

„Vlastní nakládka proběhla díky souhře chovatelů a pracovníků technického oddělení velice rychle. Gina byla umístěna v pavilonu v předtransportní izolaci, která trvala 28 dní. Auto přepravní společnosti Ekipa kvůli své velikosti nemohlo do zoo vjet, proto se prázdná transportní bedna přepravila k pavilonu oslů pomocí nakladače a se zvířetem opět zpět na parkoviště před zoo,“ popisuje mluvčí zoo Ing. Věra Vrabcová.

V evropských zoologických zahradách je chov oslů somálských řízen koordinátorem Evropských chovných programů (EEP), takže první přesun zvířat do jiného regionu je naprosto zásadní, neboť se rozšiřuje počet chovatelů těchto vzácných zvířat ohrožených vyhubením. Kapacita v Evropě je naplněná, v posledních letech byl problém tato zvířata umístit do renomovaných zahrad s cílem další reprodukce.

Ústecká zoo chová osly somálské od roku 1992, kdy získala dva páry těchto vzácných zvířat z Tierparku Berlin. Hřebeček Claude, který se stal prvním mládětem v historii zoo, se narodil v roce 1994. Od té doby se ústecká zoo může pochlubit narozením 28 mláďat, v současné době chová šest jedinců, dva hřebce a čtyři klisny. Tento druh je zapsán v Mezinárodní červené knize ohrožených druhů v kategorii „kriticky ohrožený“, žije pouze ostrůvkovitě na území Somálska, Eritreje a Etiopie a jeho početní stavy se odhadují na posledních cca 600 jedinců.

Autor:
Vydáno: