Tradiční čarodějnické odpoledne ve školní družině

Ovšem než tato naše akce vznikla, trochu více jsme si přiblížili Filipojakubskou noc. Noc z 30. dubna na 1. května. Již od středověku se věřilo, že existují dne, kdy zlé síly mají větší moc než jindy. Tehdy mohly nejvíce škodit čarodějnice, nazývané také bosorky, které v myslích lidí představovaly ďábelské zlo, které bylo sesíláno na zem. Lidé si je představovali jako nadpřirozené bytosti, které byli neviditelné, a bylo těžké je odhalit. Dále to mohly být staré ženy. Nelze přesně určit, jak starý je obyčej pálení čarodějnic. Ochranné ohně působí proti zlým mocnostem. Lidová víra soustředila moc těchto bytostí hlavně na moc čarodějnic. A tak se všechny magické praktiky obrátily proti nim.

Tradiční čarodějnické odpoledne ve školní družině

Je 28. dubna, do pálení čarodějnic ještě zbývá několik dnů, ale děti školní družiny jsou trochu v předstihu. Právě dnes jsme vyrazili na naše oblíbené místečko k panu Šebelovi, který nám vždy ochotně pomůže a vyhoví. Do cíle jsme dorazili několik minut po půl druhé, odložili si batůžky a proběhl nástup. Dnešní odpoledne pro nás s programem připravily paní vychovatelky. Během programu probíhalo i opékání špekáčků na ohni. Rozdělujeme se na čtyři smíšené skupiny z každého oddělení a začínáme soutěžit. Na programu máme pět čarodějnických disciplín, které plníme formou štafety. Jako první úkol jsme měli předvést typický let čarodějnice na koštěti. Pro nás to byl běžecký štafetový slalom s koštětem. V každé skupině soutěžilo 14 dětí a měřil se každé skupině jejich čas létání. Podle umístění se pak přidělovaly body. Po skončení čarodějnického létání si dochází opékat špekáčky děti, jež odchází dříve domů. A my pokračujeme v dalším úkolu. Druhým úkolem byl hod smetáčkem na cíl. Počítali jsme správné zásahy a opět připisovali body. Postupně se střídáme v opékání špekáčků a plnění dalších disciplín. Třetím úkolem bylo najít v sáčku pavouka. Tento úkol byl pro nás velmi těžký, neboť jsme se báli, že tam bude živý pavouk. Podle počtu nalezených pavouků jsme opět připisovali body. Ve čtvrté disciplíně jsme honili netopýra. Opět štafeta, kdy kartičku s netopýrem ulovíme a odnášíme vychovatelce. Ale pozor! Na kartičce bylo ještě napsáno písmeno. Naším úkolem bylo si netopýra prohlédnout a zapamatovat si, co tam je napsáno. Po sebrání všech kartiček, bylo úkolem družstva napsat všechna písmena, které jsme si zapamatovali. Bylo celkem dvanáct kartiček. Když všichni odsoutěžili, napsali to, co viděli, měli z těchto písmen složit nějaký název. A protože si všichni všechna písmena nezapamatovala. Název byl velice složitý. Pouze 2. družstvo si zapamatovalo dvanáct písmen a složilo název – „netopýr ušatý“. Posledním úkolem byl „kočičí běh“. Štafetou běžíme k cíli, kde leží kočička. Naším úkolem je kočičku na provázku namotat na dřevěnou tyčku, odložit a vrátit se zpět ke svému družstvu.

A tak pokračuje neúprosný boj až do posledního závodníka. Podle umístění družstva sepisujeme body. A tak se pomalu dostáváme do konce. Uklízíme okolí ohně, zajišťujeme jeho hoření, oblékáme se, bereme batůžky a jdeme na nástup. Nyní proběhne vyhodnocení. A jak to nakonec dopadlo? Boj byl velmi vyrovnaný jak na šikovnost závodníků, tak i na počet bodů. Přesto někdo musí být první, někdo poslední. Zde jsou výsledky:

1. místo – 2. skupina – 42 body
2. místo – 1. a 4. skupina – 33 bodů
3. místo – 3. skupina – 28 bodů

Všem blahopřejeme za jejich výsledky a všichni obdrželi sladkou odměnu. Přestože dnešní čarodějnické odpoledne bylo vskutku velmi aprílové, kdy nám pršelo, sněžilo, padaly krupky, ale většinou svítilo sluníčko, ale vál studený vítr, akce se nám zdařila a všem se líbila. I přes kruté podmínky v soutěžích jsme si dnešní „čarodějnické odpoledne“ užili.

Autor:
Vydáno: