Termíny ve vaření

Nedávno jsme řešili opracování a předpřípravu masa. Dnes to bude o pojmech, jenž se vyskytují ve vaření a někteří lidé tomu nerozumí. Tak například vodní lázeň. To je velmi jednoduchá záležitost. Na sporák si dáte kastrůlek s vodou a na něj druhý, ve kterém mohou být například žloutky nebo máslo s čokoládou a tak podobně. Zásadou je stále míchat, případně třít, aby se hmota neměla šanci připálit.

Lisování neboli pasírování - to znají především naše babičky a maminky, jenž měli děti před dvaceti i třiceti lety. Tehdy nebyly mixéry ani podobné vymoženosti, čili se pro ty nejmenší pasírovala například zelenina. V podstatě je to takové tření úplně dohladka. Obvykle se to dělá přes sítko. Nejčastěji se tedy pasíruje zelenina, ale výjimkou není ani maso či luštěniny. Připravuje se tímhle způsobem i svíčková, protože co si budeme povídat - i ty dnešní mixéry za moc nestojí.

Pošírování - další pro laiky méně známý termín. Ovšem je to normální vaření, akorát za teploty mezi osmdesáti až devadesáti stupni Celsia. Dělají se tak třeba ryby nebo choulostivé druhy ovoce. Posledním dnešním druhem vaření je blanšírování neboli spařování. Taky žádná věda. Prostě se potravina vloží do vařící vody a nechá se v ní krátkou chvíli.

Autor:
Vydáno: