Talisman

Taky ho máte? Dodává vám sílu při písemkách, svěřujete se mu, když je vám těžko? Doufáte, že pomůže zvládnout den D (rozuměj debil), protože vám všechno kolem padá na hlavu a nic se nedaří?

Talisman prý přináší štěstí. Lidé mu v minulosti připisovali tajemnou magickou moc. Vyrábět ho vždy pro vás musel člověk, kterého jste dobře znali a věřili mu. Měl to být člověk s čistým srdcem a šikovnýma rukama. V jeho rukách se totiž rýsovala podoba nového hotového talismanu. Ten by se vám měl nejen líbit, ale být vám i vnitřně blízký. Zhotovit ho měl také člověk dobrého srdce, protože ten, kus sebe dává i do svého díla. Dřív bylo toto magické zboží vyráběno hlavně na zakázku zlatníky, řezbáři a jinými šikovnými umělci. Přihlíželo se k vaší povaze, vašemu temperamentu, vašemu způsobu života i síle, kterou vyzařujete. Můžete si do hotového díla nechat vytisknout vlastní přání nebo sen. K výrobě talismanů se nejčastěji používalo zlato a stříbro. Do módy potom postupně přicházela i měď nebo mosaz, drahé vzácné kameny, třeba křišťál nebo jantar, exotické druhy dřevin například santalové dřevo. V našich podmínkách se doporučoval akát a jasan.

Musíte si uvědomit, že talisman je vždycky jenom jeden, je naprosto jedinečný a neopakovatelný. Síla, kterou do něho vtiskla příroda, ruce toho, kdo ho pro vás vytvořil a vaše víra, to je základní trojlístek toho, co mu dává sílu. Potom vás může obohacovat, pomáhat vám v běžném životě, poskytovat ochranu a bezpečí. Aby se jeho síla mohla uvolnit naplno, někteří lidé si ho nechali posvětit. Rituál spočíval v tom, že mezi dvě svíčky položíte čistě bílou čtvrtku papíru, na kterou napíšete všechna svoje přání. Talisman prý nedělá rozdíly mezi těma splnitelnýma a těma úplně nerealistickýma. Přát si můžete všechno, co srdce ráčí. Ale taková přání musí být psána od srdce a bez vypočítavosti. Pokud byste chtěli přát někomu něco hodně zlého, můžete talisman zbavit jeho síly. Možná by vám přinesl méně štěstí a zdraví, možná by vás nedovedl k té pravé lásce a bohatství, nezajistil by spokojené žití nebo by dokonce o své magické účinky přišel úplně.

Aby se síla mohla dál uvolňovat, je talisman potřeba nabít. Vystavit ho na slunce, když je na obloze nejvýš, nebo na něho nechat svítit měsíc v úplňku. Sílou ho obdaří i půda, čistá voda, vzrostlý strom, starobylý kámen. Příroda mu dodá energii a on ji zase předává vám.

Zdá se vám to hloupé? Připadá vám divné pochodovat po světě s talismanem, bát se, že vám na něho sáhne někdo, kdo vás nemá příliš v lásce, protože i tak z něho ubývá kus jeho síly? Styděli byste se pokládat nějaký předmět na polední slunce nebo s kvůli němu dokonce čekat, až bude měsíc v úplňku?

Na každém z nás je, aby se rozhodl, čemu ve svém životě věří. Možná to bude jen vlastní tělo a hlava, možná instinkt a možná se taky rozhodnete nosit s sebou něco pro štěstí. Možná vám už někdo daroval drobnost a vy cítíte, že se v její přítomnosti nedějí sice zázraky, ale je vám prostě dobře. Dnes už nemusíte talismany světit, sdělovat jim tajná přání dopisem, chránit je před zlými pohledy nepřejícných lidí. Víte, že vám ho daroval někdo, kdo na vás myslí. Chce vám být na blízku a pomáhat tehdy, když budete potřebovat. To je ta největší síla, kterou můžete dostat i předávat. Dnes už je docela jedno, jestli talisman nosíte na krku, v kapse, nebo ho vozíte s sebou v autě. Není důležité to, jestli se jedná o malého plyšáka, porcelánového slona se zvednutým chobotem, mušli z dovolené nebo plastovou panenku kupovanou někde na vietnamském tržišti. Síla talismanu dnes nespočívá v tom, že je vyrobený z drahého materiálu. Síla talismanu je v tom, že někdo na vás myslí, je na vás vnitřně napojený. Tím dodává odvahu a sílu zvládnout i ten nejtěžší úkol.

A jestli to opravdu funguje, to už musíte posoudit sami. Kolik z nás má někde v kapse, pod polštářem nebo ve školním batohu blbůstku, která mu v životě pomáhá. Možná by jsme se divili, kolik talismanů mezi námi je.

Autor:
Vydáno: