Tajemství ohňostroje

Představení plné světel a silných zvukových efektů dostalo pracovní název OHŇOSTROJ. Mezi lidmi si získalo téměř okamžitě popularitu. Vynález se brzy rozšířil do celého světa, stal se součástí oslav, vítání Nového roku, zpestřuje sportovní a společenské události i různá významná výročí.

Tajemství ohňostroje

Venku se stmívá, na obloze začínají svítit hvězdy, přes mraky nahlíží zvědavý měsíc. Že by i on byl zvědavý na chvíli, kdy zažehnutá roznětka odpálí první vystřelovací nálož? Zatím ji schovává obal, ale za okamžik bude nálož vystřelena přímo k obloze. Hra barev a světel může začít. Na večerním nebi se objevují nejrůznější obrazce doplněné o zvukový efekt. Pyrotechnik má celý program pečlivě naplánovaný, dokáže světelné efekty sladit s hudbou, dokáže podtrhnout krásu vodopádu, noční zahrady nebo historické památky. Zajímavé jsou rachejtle, které vystřelují postupně několikrát za sebou. Ve chvíli, kdy si ostatní myslí, že už je vyčerpaná a snese se k zemi, překvapí zpožděným gejzírem a novou dávkou obrazců i barev.

Pravdou je, že ohňostroj sluší spíš tmě a tmavé obloze, ale provést se dá i za denního světla. Nevyniknou tak sice barevné rachejtle, ale silný zvukový efekt je zajímavý.

Rachejtle je tvořena ze čtyř částí. Z obalu, hvězdičky, nálože a druhé roznětky. Pyrotechnika je z jedné strany přesná záležitost, ze strany druhé trochu alchymie. Je potřeba pečlivě zvážit, pro jakou příležitost ohňostroj bude proveden, klíčová je i velikost prostoru. Je důležité naplánovat průběh, čas, vzít v úvahu třeba špatné počasí. Nejdůležitější ze všeho je dodržet bezpečnost instalace. Ohňostroj může odpálit jen člověk, který má oprávnění pracovat s pyrotechnikou s vysokou třídou nebezpečnosti.

Složení rachejtle : Obal - lepenková nebo papírová část, která nálož obaluje.
Nálož - je většinou vyrobená ze střelného prachu a za úkol má vystřelit do výšky gejzíry jisker.
Hvězdičky - části rachejtle, které jsou zodpovědné za konečný efekt. Do miniaturního obrazce se stlačí ocel, železo, zinek nebo hliník a po jejich vystřelení dojde k prudkému uvolnění těchto drobných kousků.
Druhá roznětka - když ji samotná nálož odpálí, chvíli to ještě trvá, než oheň prohoří až k samotným hvězdičkám. Toto je velmi důležitý okamžik, protože díky němu se obrazce objeví a rozprsknou až na obloze.

Na obrázku najdeš nejoblíbenější typy rachejtlí, které se používají při ohňostrojích.

Autor:
Vydáno: