Tajemství medvědího brlohu

Čtyři roky po narození Kuby a Tobyho – prvních mláďat medvědů kamčatských v brněnské zoo – se z brlohu vyhloubeného samcem Jelizarem ozývají zvuky, které napovídají, že samice Kamčatka opět porodila. Počet mláďat bude tajemstvím až do doby, než je matka vyvede do výběhu. Samec teď tráví většinu času v zázemí výběhu, protože Kamčatka mu dala jasně najevo, že ho teď v blízkosti mláděte nechce.

Tajemství medvědího brlohu

Zatím to podle zvuků z brlohu vypadá, že mládě je jedno, ale to se definitivně potvrdí až na jaře,“ uvedl chovatel medvědů brněnské zoo Milan Šebesta. První medvíďata se narodila v lednu 2012 ve speciálním porodním boxu monitorovaném kamerou, který je součástí zázemí expozice. V přírodě se o medvíďata stará pouze samice, proto jsme při prvním porodu nechtěli riskovat, že by jim Jelizar mohl ublížit. Venkovní výběh jsme rozdělili plotem na dvě části, do jedné jsme umístili samce a do druhé samici s mláďaty. Medvědí pár jsme opět spojili po odjezdu Kuby a Tobyho do zoo na Ukrajině v listopadu 2014. Nejen naši chovatelé, ale i návštěvníci pozorovali v minulém roce páření Kamčatky a Jelizara a dalo se tedy předpokládat, že bude samice březí.

Tentokrát jsme se rozhodli samce od samice neoddělovat a nechat vše zcela v jejich režii. Velikost výběhu a jeho přírodní ráz umožňuje medvědům využít jejich přirozenou schopnost vyhrabávat si různé úkryty. Jelizar si za první rok vyhloubil vlastní brloh, do kterého se ukládal k zimnímu odpočinku a po spojení s Kamčatkou ho zvětšil tak, aby se do něho vešli oba. Kamčatka si toto přírodní prostředí vybrala pro svůj druhý porod a Jelizara velmi razantně vykázala do patřičné vzdálenosti. Ale věříme, že se budou o své potomky starat s Jelizarem společně. „Umístění odrostlých mláďat u takového druhu jako jsou medvědi, není jednoduché, a proto pokud o ně nebude v jiných zahradách zájem, necháme si celou rodinu u nás v Brně,“ říká ředitel Zoo Brno Martin Hovorka. Jelizar s Kamčatkou jsou sirotci z Ruska z volné přírody a v současnosti jsou v rámci střední Evropy jedním ze dvou chovných párů. Za posledních pět let se kromě Kuby a Tobyho narodili dva samci v Zoo Hamburk.

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: