Táborští vlci

Jako neškodní domácí mazlíčci vypadají většinu času vlčí bratři z táborské zoologické zahrady. Vlci arktičtí Argo, Matěj, Bard a Jack jsou sice velmi hraví a nejraději by se jen mazlili. Ostatně jako mláďata byli odkojeni na novorozenecké láhvi, takže jsou na lidskou přítomnost zvyklí.

Táborští vlci

Občas se ale i u nich projeví lovecké pudy, například když je něco nazlobí. Pak dokáží pěkně vycenit své ostré zuby. Proto je přísně zakázáno strkat prsty či dokonce ruce do výběhu a snažit se tato krásná bílá zvířata pohladit. Z roztomilých mazlíčků se totiž dokážou hodně rychle proměnit v divokou šelmu. Zuby občas vycení i mezi sebou, to když se jako bratři nevinně pošťuchují. Občas se do zlobení zaberou až tak moc, že je musí zklidňovat hlava smečky Jack. Ten při plnění svých vůdčích povinností nezná bratra.

Vlci arktičtí v ZOO Tábor patří mezi největší poddruhy vlka a pochází z nejsevernějších oblastí Kanady a Grónska. Chladnému podnebí jsou dobře přizpůsobení, mají velmi hustou srst. Žijí v přísně organizovaných smečkách, kde každý člen má své jasně dané místo. Smečku vede alfa samec s alfa samicí, kteří tvoří dominantní pár. Smečka společně loví i brání své teritorium. Jsou velmi vytrvalí a svou kořist dokáží pronásledovat velmi dlouho. Loví hlavně pižmoně, zajíce, soby a tuleně. Doupata mají ve skalních jeskyních, mělkých jámách, otvorech v zemi či zvětšených doupatech lišek.

Nucené uzavření zoologických zahrad způsobilo té táborské obrovské škody. Jen loni se výpadek příjmů vyšplhal na 1,5 milionu korun a další statisícové výpadky zoo eviduje od začátku letošního roku. Zoologickou zahradu nad vodou drželi hlavně její příznivci, kteří jí ve větší míře než kdy dříve přispívali buď sponzorstvím, nebo adopcí zvířat. Příjmy se vstupného a za speciální zážitkové programy činí podstatnou část příjmů, proto je nyní velmi důležité, aby příznivci zoo podpořili zahradu také svou návštěvou. Kromě zvířat je čeká bezpečná procházka rozlehlým přírodním areálem, který jim nabídne tolik vítanou možnost relaxace.

Zoologická zahrada v Táboře je pro veřejnost otevřena každý den od 9:00 do 19:00.

Zdroj: ZOO Tábor
Autor:
Vydáno: