Táborská zoo se těší z nového přírůstku, klokanímu páru se narodilo už druhé bílé mládě

Příroda ožívá a rodí se nová mláďata. Nejinak je tomu v ZOO Tábor, kde se nyní těší z druhého klokaního přírůstku. Stejně jako rodiče i jeho o rok starší sourozenec je mládě zcela bílé. V táborské zoologické zahradě totiž žije albinotická forma klokana rudokrkého, pro kterou je bílá barva srsti typická.

Táborská zoo se těší z nového přírůstku, klokanímu páru se narodilo už druhé bílé mládě

Otcem klokana je Skippy, který je v Táboře už šestým rokem. Matkou pak samice, která na konci roku 2016 přijela z Německa. Záměr vytvořit klokaní pár se vydařil, oba si padli do oka takřka okamžitě. Už loni na jaře tak táborská zoo mohla přivítat první klokaní mládě. I to letošní nyní tráví nejvíce času ve vaku u své matky, postupně ale začíná prozkoumávat okolní svět. Zatím jen pohledem stále z bezpečí matčina vaku.

„Vývoj klokanů je velmi specifický. Novorozené mládě je po příchodu na svět velmi malé, měří zhruba kolem tří centimetrů, a není vůbec vyvinuté. Rodí se zcela holé, slepé a bez zadních končetin. Drápky se zachytí matčiny srsti a pomocí hmatu se dostane až do jejího vaku. Zde se přisaje k bradavce, začne sát mléko a růst. Vystrkovat hlavu začne v některých případech i po sedmi měsících,“ říká mluvčí ZOO Tábor Filip Sušanka. I po opuštění matčina vaku se mládě zhruba další půl rok vrací na kojení.

Nově narozené mládě ještě nemá žádné jméno. „A to je příležitost pro naše příznivce a fanoušky. Stejně jako loni totiž vyhlašujeme soutěž o pojmenování našeho klokánka. Posílejte nám tipy na jméno na náš facebookový profil, autory nejlepších návrhů oceníme zajímavými cenami,“ vybízí mluvčí zoo Sušanka.

Zdroj: ZOO Tábor
Autor:
Vydáno: