Syslové obecní

Přesně 20 syslů obecných narozených v brněnské zoo zamířilo v pondělí do volné přírody. Posílili populaci tohoto ohroženého druhu na břeclavském letišti.

Syslové obecní

Je tam velmi slabá kolonie, která čítala pouze několik jedinců, takže je urgentně potřeba ji posílit. Většina z 20 zvířat jsou letošní mláďata, jenom pět syslů bylo starších. Konkrétně se jednalo o 12 samců a osm samic,” upřesnil koordinátor projektu za Zoo Brno Petr Šrámek.

Po odchytu ve speciální expozici v zázemí zoo se sysli vydali hned do nového působiště. Přímo na místě nejsou prakticky žádné nory, takže bylo potřeba vyvrtat nové díry. „Do každé jsme dali trochu potravy, jednoho sysla, seno a díru jsme nakonec zacpali lahví. Děláme to proto, aby sysel hned nevylezl, zůstal uvnitř a ideálně si sám vyhrabal cestu ven,” vysvětlil Šrámek.

Kromě vypouštění v Břeclavi se podobná akce uskutečnila také v Českém středohoří, podobně jako v předchozích letech. Vzhledem k dostatku odchovaných syslů v dalších institucích ale mohla zvířata z Brna tentokrát zamířit do jiného koutu jižní Moravy. 

„Cílem projektu je zamezit zániku malých kolonií. To by byla nenahraditelná ztráta, je lepší je takto podpořit a udržet,” uzavřel Šrámek.

Sysel obecný (Spermophilus citellus) byl dříve považovaný za škůdce. Kvůli vlivu člověka se ale dostal na pokraj vyhubení, byl tedy klasifikován jako kriticky ohrožený druh. V roce 2007 byl jeho výskyt zaznamenán pouze na 34 různě izolovaných lokalitách v ČR - mimo oblast východních Čech a severní Moravy. Izolovanost a malé počty jedinců v koloniích jsou největšími hrozbami. Ztráta několika jedinců v kolonii nemůže být přirozeně nahrazena migrací z jiné kolonie - tím dochází ke snížení životaschopnosti kolonie a může dojít až k jejímu zániku.

Zoo Brno je do projektu zapojená od roku 2015, kdy kromě ochrany divokých populací vybudovala ve svém areálu tzv. „Syslinec“, který leží mimo návštěvnické trasy. Zde se polopřirozenou cestou množí sysli k vypuštění do přírody. 

V roce 2017 bylo 57 syslů vypuštěno v přírodní rezervaci písečný vrch v Českém středohoří. Postup byl příští rok na stejné lokalitě opakován, z 57 syslů jich 17 pocházelo ze Zoo Brno. V současnosti se tato populace už jeví jako stabilní. Vzhledem k tomu, že ji už není třeba doplňovat, vypustila v roce 2019 Zoo Brno 26 jedinců na novou, charakterově podobnou a udržovanou lokalitu, která leží poblíž přírodní rezervace Písečný vrch.

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: