Světový den zdraví

7. dubna 1948 byla založena Světová zdravotnická organizace a na počest této události se každoročně slaví Světový den zdraví. Po celém světě se konají různé události zaměřené na prevenci onemocnění a zlepšení kvality života. I my ve školní družině se tradičně setkáváme na zajímavé akci k tomuto dni. Nejinak tomu bylo i dnes.

Světový den zdraví

Je po obědě a my se setkáváme všechna oddělení na školním dvoře. Vždyť právě dnes je den, kdy byla založena Světová zdravotnická organizace a slaví se na celém světě Světový den zdraví. My se rozdělujeme opět na čtyři skupiny, které jsou smíšení ze skupin jednotlivých oddělení. To je pro naše soutěže nejspravedlivější. Po krátkém úvodním slově se dáváme do soutěže. Každá skupina má v určité vzdálenosti nádobu, ve které jsou rozstříhané papírky. Štafetou se snažíme zjistit, co na rozstříhaném obrázku asi je. První vybíhající přináší do skupiny lepidlo, před námi leží velká čtvrtka. Postupně běháme a přinášíme do své skupinky jeden dílek obrázku. Když máme všechny díly, snažíme se co nejrychleji je složit a nalepit na přiloženou čtvrtku. Kdo bude rychlejší? Podle toho pak přidělujeme jednotlivé body. Po slepení jsme zjistili, že jde o znak Mezinárodní zdravotnické organizace.

Potom postupujeme již ke zdravé výživě. Vždyť zdravě jíst, znamená i zdravě žít. Naším úkolem je správně doplnit potravinovou pyramidu podle správných stravovacích návyků. Kdo má, odevzdává a opět získává další body. K druhé soutěži jsme měli najít v textu, co zdraví nepodporuje, co ho ničí. Pro menší soutěžící jsme měli navrhnout správné stolování. Druhého úkolu se všichni zhostili velice dobře a tak můžeme pokračovat dál. Třetí úkol byl též rozdělen na několik částí. Nejprve jsme rozdělovali do koše ovoce a zeleninu, pak jsme měli pojmenovat mléčné výrobky a rozdělit je na zdravé a nezdravé. Podobné zadání bylo při dalších částech tohoto úkolu, kde jsme měli pečivo a maso a masné výrobky. V poslední části třetího úkolu jsme se měli rozhodnout, co bude dobré mít k snídani. Vyvrcholením našeho klání v soutěži Světového dne zdraví bylo trochu pohybu. Vždyť se v jednom českém přísloví praví: „Sportem ku zdraví“. A my přeci chceme být všichni zdraví. V určité vzdálenosti každá skupina měla opět svoji nádobu a v ní několik lístečků s písmeny. Soutěž štafet byla jistě pro všechny známá. Naším úkolem bylo složit lístečky dle čísel, a z písmen složit heslo. Kdo měl, odevzdal a získal další body. Pak jsme již čekali jen na vyhodnocení celé soutěže. Proběhla malá svačinka a výsledky byly na světě. Jak to vlastně tedy dopadlo? Zde jsou výsledky.

1. místo 24 bodů 2. skupina
2. místo 21 bodů 3. skupina
3. místo 13 bodů 1. a 4. skupina

Každý obdržel malou odměnu a všichni jsme si slíbili, že pro své zdraví budeme dělat maximum.

Autor:
Vydáno: