Světový den zdraví

Světový den zdraví vyhlásila Světová organizace zdraví při příležitosti vlastního vzniku, a to o dva roky později, tedy v roce 1950. Připomínáme si díky němu nejen to, že bychom si neustále měli zlepšovat kvalitu vlastního života, ale i snižování nemocnosti ve světě, co nejmenší úmrtnost, ale i vymýcení některých chorob.

Světový den zdraví

Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. Letošní Světový den zdraví je zaměřen na bezpečné potraviny. Proto k nejdůležitějším bodům Světového dne zdraví 2015 patří: čistota a správné mytí konzumovaných potravin, oddělení syrových a hotových potravin, dostatečná tepelná příprava, skladování potravin, používání nezávadné vody a kvalitních potravin. K tomu všemu je nutná široká spolupráce všech od vzniku potravin až po vlastní konzumaci. Proto i my ve školní družině a klubu jsme se přenesli do stravovacího zařízení.

Správnou atmosféru k dnešnímu dni navodila Martina Jerneková, vychovatelka školní družiny slovy: „Představte si, že máme společnou školní kuchyni, všichni jsme její zaměstnanci. Jako každá kuchyně má i ta naše své kuchaře, dodavatele, účetní. Je opravdu „světová“, má svého nutričního poradce a dokonce číšníka a kuchaře. Pojďme, zahrajeme si na ni. Naše zařízení je, restaurace U Medvěda, na Závodí. My se rozdělujeme na osm skupin, ve kterých jsou určeny a rozděleny funkce, tak jak mají být. Naším úkolem je vytvořit zdravý a nezdravý talíř k snídani, obědu, večeři či svačině. Nutriční specialisté zadávají dodavatelům, co mají přivézt do restaurace, kuchaři připravují jídlo a číšníci servírují talíře na prostřený stůl. A tak skupiny během hodiny se snaží vytvořit co nejvíce talířů a prostřít je na stůl. Všichni se do svých rolí nechali tak unést, že hodina práce byla raz dva hotová a pak nastalo vyhodnocení. Nejprve spočítat body, překontrolovat zdravé či nezdravé potraviny. Nad tím vším měla dohled ČOI, kterou u nás zajišťovala Lucie Heroutová – vychovatelka školní družiny. Poté se spočítaly body a nastalo vyhodnocení. Všichni byli skvělí, a tak každý dostal sladkou odměnu. A jak to tedy dopadlo?

1.      místo: 7. skupina 88 bodů
2.      místo: 3. skupina 80 bodů
3.      místo: 2. skupina 75 bodů
4.      místo: 4. skupina 62 body
5.      místo: 6. skupina 59 bodů
6.      místo: 1. skupina 56 bodů
7.      místo: 5. skupina 46 bodů
8.      místo: 8. skupina 41 bodů

Autor:
Vydáno: