Světový den zdraví

Tento významný den, který si připomínáme, připadá na 7. dubna. Připomněly si ho i děti školní družiny. Vždyť život a zdraví, je největší poklad na světě, který máme.

Světový den zdraví

Je krátce po 13. hodině a ve školní družině se schází všechna oddělení. Telefonem vytáčíme číslo 155. Ozývá se dispečink záchranné služby a u telefonu, paní Martina Schwarzrocková – záchranářka. Táže se, kdo volá a co potřebujeme. Naše odpověď byla jasná. Jsme ve školní družině a čekáme na Vás, paní záchranářko! Je to nutné! Ano, a nyní mezi nás přichází paní Martina Schwarzrocková. Po krátkém úvodním zahájení se ujímá slova ona samotná. Vysvětluje nám nejprve, proč přišla a o co se chce s námi podělit. Víme. Poskytování první pomoci, ošetřování a poskytování první pomoci při úrazech, ale především resuscitace – oživování a masáž srdce.

Nešlo pouze o teorii, ale my jsme si i některé věci vyzkoušeli v praxi. Nejprve jsme si říkali o tom, co jsou základní životní funkce, pak jsme si zopakovali telefonní čísla složek integrovaného záchranného systému. Na to navazovalo povídání o spolupráci záchranné služby s hasiči a policií. A pak se již dáváme do praktických ukázek. Nejprve si někteří z nás vyzkoušeli, jak zavolat záchranku k případu, kdy nám upadl kamarád a poranil se. Jak to všechno vůbec udělat, aby přijeli co nejdříve. Vyzkoušeli jsme si i to, když nás Martina navigovala, jak poskytovat první pomoc a zjistit základní životní funkce. Jak pokračovat dál a co všechno dělat až do příjezdu záchranné služby. Pak jsme si vyzkoušeli poskytnutí pomoci při zlomenině ruky a nohy. Co použít na dlahy a jak se s tímto vypořádat. Opět si to někteří z nás vyzkoušeli. Nechyběla ani ukázka resuscitace, kterou jsme poskytovali panu Vaškovi. Zjistili jsme, že to vůbec není nic lehkého a je to pořádná dřina.

V další části našeho zdravotnického odpoledne bylo krátké povídání o klíšťatech. Jaro nastoupilo se vším všudy asi o měsíc dříve, a již nyní se vyskytují klíšťata. Jak se jich zbavit, jak je vyjmout a co udělat potom. Nechybělo ani povídání o přenosu nebezpečné klíšťové encefalitidy, bakteriové boreliózy. O tom jak se chránit, jak se oblékat, když jdeme do lesa, jak se máme postříkat klíšťovým repelentem. V závěru jsme si prohlédli dva modely oblečení do lesa, abychom byli co nejvíce chráněni. I my jsme se přidali ke kampani Světového dne zdraví, která je v letošním roce zaměřena na nemoci přenášené zejména košťaty a komáry.

Autor:
Vydáno: