Světový den vody ve školní družině

Tak jako každým rokem si děti školní družiny připomínají 22. březen jako Světový den vody. Nejinak tomu je i nyní. Sice trochou v předstihu, ale ve dnech 20. a 21. března se prostřídala jednotlivá oddělení na čističce odpadních vod v Berouně pod Lišticí.

Světový den vody ve školní družině

Právě v těchto dnech si připomínáme ve školní družině Světový den vody. Všichni si uvědomujeme, co voda znamená pro život. Nebýt vody, není na naší Zemi vůbec žádný život. Nejsou zde lidé, zvířata, ale ani rostlinstvo. Proto je voda pro člověka v jeho životě vším. Plně si uvědomujeme, že v některých částech světa lidé shánějí velice těžko tuto tekutinu. Nám však voda připadá jako samozřejmost, a mnohdy si ji ani nevážíme. Každým rokem si o vodě povídáme a navštěvujeme různá místa, která mají s vodou co do činění. Letos jsme se vydali na čističku odpadních vod.

Seznámili jsme se s tím, jak to zde probíhá, když se do areálu dostane odpadní voda z kanalizace. Jde o komunální odpadní a průmyslové vody z Berouna, ale i Králova Dvora a Hýskova. Ani se nám nechtělo věřit, jak čistá voda odtud odtéká. Pak není vůbec žádný problém, aby se vyčištěná voda dostávala zpět do Berounky a neohrožovala život ve vodě. Velmi zajímavá exkurze, která nám otevřela oči, co se dá získat ze stoky odpadních vod. Přesto nám přišlo zvláštní, že zde pracuje velice málo zaměstnanců. První velká rekonstrukce této čističky proběhla v roce 1997 a další pak po povodních v roce 2002. V letech 2003 – 2004 bylo kompletně přebudováno kalové hospodářství, v roce 2008 proběhlo zapojení nových dmychadel a vzduchových rozvodů. Čistička odpadních vod v Berouně patří mezi moderní a splňuje požadavky EU. Velkou mírou přispívá ke zlepšení čistoty toku naší řeky Berounky.

Autor:
Vydáno: