Světový den první pomoci

Tento den by nás měl upozornit na to, že dovednost poskytnout první pomoc v prvních minutách, je zásadní a může rozhodnout o životě a smrti člověka. Letošní Světový den je zaměřen na domácí úrazy. Přestože se nám zdá, že domov je nejbezpečnější místo, dochází v něm k 80 % všech poruch zdraví. Z nejčastějších poruch jsou popáleniny, úrazy elektrickým proudem, otravy, dušení a utonutí, ztráta vědomí či infarkt a srdeční selhání. Proto i my ve školní družině jsme se snažili si tento významný Den připomenout a vyzkoušet si některé druhy první pomoci.

Světový den první pomoci

Světový den první pomoci si připomněly děti školní družiny a klubu v pátek 8. 9. 2017. Počasí nám vcelku přálo, tak jsme se všichni sešli na hřišti školy. Po krátkém úvodním slovu jsme si zopakovali, proč je nutné zvládnout první pomoc a hlavně to nejdůležitější, že jsme povinni první pomoc poskytnout. Všichni jsme si uvědomili, že dotyčnému zraněnému jde mnohdy opravdu i o život. Vyzkoušeli jsme si, jak zavolat záchrannou službu a také to, že lze poskytnout první pomoc i s navigací odborného pracovníka na dispečinku. Nikdy bychom neměli zneužívat volání na tísňové linky. Zopakovali jsme si všechna čísla složek integrovaného záchranného sboru. A pak jsme již šli na praktické ukázky. Rozdělili jsme se na tři skupiny a všichni jsme si prošli třemi stanovišti. Obvazová technika a použití trojcípého šátku, způsoby přesunu raněného a v neposlední řadě nepřímá masáž srdce – resuscitace. Odpoledne uteklo jako voda a my v závěru si uvědomujeme staré české rčení: „Opakování – matka moudrosti“.

I my bychom byli rádi, kdyby v případě nějaké neblahé události, nám první pomoc někdo poskytl. Proto se snažíme, abychom my, první pomoc mohli poskytnout.

Autor:
Vydáno: