Světový den první pomoci

Od roku 2000 se každoročně koná druhou sobotu v měsíci září Světový den první pomoci. Proto i v naší školní družině již tradičně v pátek před oficiálním termínem Světového dne první pomoci se této aktivitě věnujeme. Nebylo tomu jinak ani v letošním roce, kdy v pátek 12. 9. 2014 se ke školní družině přidal i školní klub a akce mohla začít.

Všichni jsme se sešli tentokrát na koberci v chodbě u školního klubu, neboť počasí venku nám nepřálo. Lilo jako z konve. Mezi sebou jsme přivítali záchranáře Mirka, který nás seznámil s nejdůležitějšími životními funkcemi, mezi které patří dech, tep a stav vědomí. Chvíli jsme si povídali o tom, jak poznáme, když některá funkce nemá ty správné hodnoty. Připomněli jsme si i postup, jak zavolat odbornou pomoc pomocí tísňových linek. Ukázalo se, že o tom víme poměrně hodně. V případě potřeby si dokážeme poradit. Ošetření běžných poranění je pro nás docela hračka.

Zjistili jsme, že kamarádovi dokážeme pomoci. Pak jsme se rozdělili na tři skupiny, které se mezi sebou střídaly a svoji činnost zaměřily na nepřímou srdeční masáž a umělé dýchání, na přenos raněných a obvazovou techniku. Každý z nás si vyzkoušel, jak je těžké oživovat člověka. V další části nám Mirek simuloval zranění. Například někdo byl popálen, někdo měl odřeninu na ruce, tržnou ránu na čele, otevřenou zlomeninu na ruce. Nalíčená zranění byla tak věrohodná, že rodiče, kteří pro nás chodili, byli až v šoku. Nevěřili vlastním očím, kolik zraněných dětí v tom okamžiku zde bylo přítomných. Odpoledne strávené se záchranářem Mirkem bylo príma a jistě splnilo svůj účel. Všichni jsme si uvědomili, že lidský život je nenahraditelný a že je zcela správné, abychom věděli, jak zraněným v případě něčeho pomoci.

Autor:
Vydáno: