Světový Den poezie ve školní družině

To si připomenuly i děti školní družiny. Rozhodnutí vyhlásit 21. březen jako Den poezie bylo přijato během zasedání UNESCO v Paříži v roce 1999.

Světový Den poezie ve školní družině

My jsme si ve školní družině tento Den připomněli o něco dříve. Soutěž, která byla vyhlášena, potrvá až do konce týdne, tedy do 21. března. Dnes jsme se všichni sešli v družině v 2. oddělení, abychom tento den započali a rozdělili si úkoly, které budeme plnit ve skupinách a ve všech odděleních. A že se jednalo opravdu o Světový Den poezie, je patrné i z toho, že jsme zarecitovali nejenom české básně, ale i cizojazyčné. Tak například kamarádka Darja z 1. oddělení se představila ruskou básní. Děti, které se učí anglicky, nám zarecitovaly anglickou básničku a děti, které se věnují němčině, se představily s německými verši.

Pozadu nezůstaly ani paní vychovatelky, které oprášily své znalosti z ruského jazyka a zarecitovaly nám básně v ruštině, které se učily ve čtvrté třídě, kdy s ruštinou začínaly. Pak jsme se již seznámili s úkoly, které jsme ve skupinách a ve svých odděleních měli plnit. Nejprve jsme doplňovali chybějící slova do básně tak, aby vznikl rým. Pak bylo naším úkolem napsat rým s danými slovy. Ve třetím úkolu na nás čekalo další překvapení. Doplňovali jsme slova do básničky. V posledním úkolu jsme se přenesli do role ilustrátorů. Přečetli jsme si báseň „Dračí trampoty“ od J. Žáčka. Měli jsme každý vytvořit ilustraci k této básničce. Věřte či nevěřte, ale vznikla krásná díla, za která se nemusíme vůbec stydět. A jak to v závěru dopadlo? Tady jsou výsledky:

1. oddělení:
1. místo: Sovy
2. místo: Jeleni
3. místo: Kuny
4. místo: Vlci
V ilustraci básně J. Žáčka byla vybrána díla: Michal Benech, Nikol Veselá, Lucka Přádová

2. oddělení:
1. místo: Výrečci
2. místo: Puštíci
3. místo: Výři
4. místo: Kulíšci
V ilustraci básně byly vybrány práce: Veroniky Tesařové, Adama Janoška, Natálky Kalinové

3. oddělení:
1. místo: 2. skupina
2. místo: 4. skupina
3. místo: 1. skupina
4. místo: 3. skupina
V ilustraci básně byli nejlepší: Adam Nevelöš, Milan Bártů, Barbora Konečná

4. oddělení:
1. místo: Matějkov
2. místo: Veverkov
3. místo: Mrkvičkov
4. místo: Roztomílkov
V ilustraci k nejlepším výtvorům patří díla: Emy Svobodové, Terezy Grežďové a Vysoké

Takto si děti ze školní družiny připomněly Světový Den poezie. Všem vítězům blahopřejeme.

Autor:
Vydáno: