Svatomartinské odpoledne ve školní družině

Svátek svatého Martina slavíme každoročně 11. listopadu a k jeho svátku neodmyslitelně patří pečená husa či mladá svatomartinská vína. Dle pranostiky však víme též, že „Svatý Martin přijíždí na bílém koni“ a s ním přichází i první sníh. V Berouně však ani náhodou. Z dalších pranostik víme, že „Dnem svatého Martina u nás zima začíná“ anebo také „Na svatého Martina, kouřívá se z komína a bývá dobrá peřina“. To, že by mohla být dobrá peřina, by možná dnes bylo možné. Sice sníh nikde, z komínů v okolí se kouřilo, a venku byla docela velká zima.

Svatomartinské odpoledne ve školní družině

A tak jsme všichni uvítali teplo v naší škole a děti z družiny si velice užily Svatomartinského odpoledne, ale bez pohoštění. O tom jsme si jen povídali. Po krátkém úvodním slově si v odděleních připomínáme něco ze života svatého Martina. Martin je patronem vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů. Narodil se roku 316 jako syn pohanského římského důstojníka. V patnácti letech se proti své vůli stal na otcovo naléhání vojákem. V plnění vojenských povinností vynikal a byl povýšen na důstojníka a přeložen k císařské gardě. Většinu vojenského času strávil ve Francii. Jednoho mrazivého večera se Martin při návratu do vojenského tábora podělil se spoře oděným žebrákem o svůj plášť. Pohnut viděním a zjevným zázrakem se Martin nechal pokřtít a vzdal se služby v armádě. Deset let žil jako poustevník. Martin zemřel 8. listopadu 397 v 81 letech a pohřben byl 11. listopadu. Proto tento svátek.

Připomínáme si i další informace o svatém Martinovi, říkáme si, co je pro tento den typické. A pak se v odděleních věnujeme dalším činnostem odpoledne. V prvním oddělení se zaměřili na ztvárnění koně se svatým Martinem. Obrázky se dětem velice povedly. Ve třetím oddělení se s Martinem setkaly děti již v úterý při praxi. I zde ztvárnily svatého Martina. Oslava svátku svatého Martina probíhala jako předvoj ve druhém oddělení také již v průběhu praxe. Studenti si pro nás připravili soutěž skupin, kde jsme měli i otázky ze života svatého Martina. Krom toho jsme si zahráli i na básníky, a skládali verše na téma „svatý Martin“. Podobně to bylo i ve čtvrtém oddělení.

U Veverušáků dnes soutěžily společně i děti ze 4. oddělení. Nejprve jsme hledali rozdíly v obrázcích, které vypadaly naprosto stejně. Pak velmi krátký kvíz o svatém Martinovi. Po skončení jdeme svatému Martinovi pomoci najít cestu, aby mohl odchytit svého koně, který mu utekl. Pak ještě jedno bludiště a jdeme na druhý kvíz o svatém Martinovi. V samém závěru vytváříme bílého koně, který patří svatému Martinovi. Vše zhodnotíme, a protože jsme všechny disciplíny bodovali, můžeme vyhlásit výsledky dnešního odpoledne. A jak to dopadlo?

1. místo – 3. skupina
2. místo – 2. skupina
3. místo – 4. skupina
4. místo – 1. skupina

Všem děkujeme za účast a vítězům blahopřejeme a přikládáme i verše dětí.

Sv. Martin
Na svatého Martina,
udělá se nám husina.
Přijel na bílém koni,
začaly zvonit zvony.

Autor: 1. skupina, Veverušáci

Sv. Martin
Na svatého Martina,
sněží kolem dokola.
Svátek slaví celý svět,
husa bude tady vonět.

Autor: 2. skupina, Veverušáci

Sv. Martin
Přijel běloušek,
na něm Martínek.
Radovali jsme se všichni,
dokonce i Karlínek.
Konečně sníh napadne,
potom léto upadne.

Autor: 3. skupina, Veverušáci

Zima
Na svatého Martina,
zima už nám začíná.
Nejlepší je na tom husa,
mastná je vždy potom pusa.
Už za týden je bílá stráň.
Vezmeme si saně hbitě,
v rychlosti nám mrzne dlaň.
Husu necháme si v bytě.

Autor: 4. skupina, Veverušáci

Autor:
Vydáno: