Svatomartinské odpoledne

Svátek svatého Martina letos sice připadl na neděli 11. listopadu, ale to však nic neměnilo na tom, aby si jej připomněly i děti ve druhém oddělení školní družiny. Připomenutí toho svátku jsme si rozvrhli do dvou dnů. Vždyť takových pranostik a rčení na svatého Martina je mnoho.

Svatomartinské odpoledne

Pondělí 12. 11. začínají Veverušáci povídáním o svatém Martinovi, které postupně navazuje na hodinu výtvarné výchovy, kde děti měly ztvárnit sv. Martina, který přijíždí na bílém koni.

V družině pak hledáme a vysvětlujeme další pranostiky, které se ke svátku váží. Překvapením pro nás všechny pak bylo vyhlášení tématu soutěže, kterou bylo složení několika veršů či celých básní o svatém Martinovi, ve kterých by se tyto pranostiky měly objevit. Po uplynutí času pak vyhodnocujeme, ale musíme říci, že vzniklo hodně veršů o svatém Martinovi. Vítězná díla byla všechna.

Je úterý 13. 11. a mezi nás do oddělení přišly nastávající vychovatelky – studentky SPgŠ Beroun, které navštěvují pravidelně každý týden v úterý naše tři oddělení. A co čert nechtěl, u Veverušáků se opět promítá v činnosti svatý Martin. Seznamujeme se s životem sv. Martina, připomínáme si dvě legendy o sv. Martinovi, opět hledáme pranostiky a rčení. Poté si sedáme po skupinách na svá místa. Zasoutěžíme si a zahrajeme si jednu z verzí Kimovy hry. Každá skupina obdržela na stůl 7 pranostik a rčení k tomuto svátku a má na jejich zapamatování 2 minuty. Po dvou minutách sbíráme kartičky s pranostikami a skupiny začínají psát, co si zapamatovaly. Vítězem s plným počtem bodů je skupina čtyři. Po skončení hry si paní vychovatelka sedá ke klávesám, nejprve se rozcvičíme, rozdýcháme a pak si zopakujeme minulou písničku, Listopad, kterou jsme se naučili. Potom již jdeme na nácvik nové písně o Martinovi. Povedlo se nám to docela dobře a naší odměnou se staly „svatomartinské rohlíčky“. Ve druhé části dnešního odpoledne, jsme si každý, vyrobil bílého koně, na kterém přijel svatý Martin. Když bylo vše hotovo, následovalo vyhodnocení a vyhlášení vítězů. Odpoledne uteklo velmi rychle a my již musíme končit. Oslavili jsme svátek svatého Martina, ale smůla: „Svatý Martin na bílém koni ve skutečnosti letos nepřijel“. Tak si musíme počkat, zda se jeho cesta někde nezpozdila.

Autor:
Vydáno: