Svátek svatého Valentýna

Již potřetí slavily děti druhého oddělení svátek svatého Valentýna. Sice trochu opožděně, ale vzhledem k jarním prázdninám, to bylo právě dnes 17. 2. 2014.

Svátek svatého Valentýna

Svátek svatého Valentýna se slaví každoročně 14. února jako svátek lásky. Děti druhého oddělení slaví tento den Valentýna také. Letos trochu opožděně. To ale nevadí, neboť byly jarní prázdniny a tento svátek připadl právě do tohoto období. Ptáte se, proč takovéto děti již slaví svátek svatého Valentýna. Děti v oddělení tvoří takovou partu, že si právem zaslouží tento svátek slavit. Vždyť pomáhá jeden druhému, ve skupinách které mezi sebou soutěží je souhra duší. Všichni táhnou za jeden provaz, a proto se jim daří. A jak jsme tedy slavili?

Nejprve jsme se rozdělili tentokrát na dvě skupiny. Kluci a děvčata. Kluci měli vyrobit sladké pokušení – dort pro děvčata a děvčata na oplátku pro chlapce. Předem byly upečeny dortové korpusy, tak jsme se dali do práce. Podříznout dortový korpus, připravit dobrý krém na dort, ozdobit a pak již mohlo všechno začít. Během půl hodiny byly dorty hotové. Společně sedíme v družině a povídáme si o tradici svátku svatého Valentýna. Co patří k symbolům tohoto svátku, to jsme ani nemuseli říkat. Přeci srdce v barvě červené a všech jejich odstínů. Jak slaví dospěláci tento svátek, to také všichni vědí. Ale proč se tento svátek slaví právě 14. 2. O tom nám velice pěkně vyprávěla Dominika, která připomněla legendu, že tento den začal být známý jako Den svatého Valentýna až díky knězi Valentýnovi. Totiž vládce Říma prý zakazoval svým vojákům, aby se ženili. Bál se, že o vojsko tím pádem přijde. Valentýn vzdoroval vládci a tajně pomáhal mladým párům. Byl však zatčen a 14. 2. popraven. A proto vznikl romantický svátek svatého Valentýna.

My jsme si společně předali navzájem vlastnoručně vyrobené dorty, popřáli si hodně štěstí, zdraví, a aby se nám pořád dařilo být takovou dobrou partou. Pak se dorty rozporcovaly a všichni si na něm pochutnali. Povídali jsme si o tom, jak se slaví někde jinde, co kdo komu daroval a čas utekl velmi rychle. Oslavu jsme ukončili hrou, kdy si každý měl najít v místnosti srdíčkové lízátko. Pak jsme šli se proběhnout na dvůr. Bylo skoro jarní počasí, přestože je únor měsícem zimy.

Autor:
Vydáno: