Stupnice vnímání

Poruchy vědomí můžou být způsobené vyčerpáním, úpalem, podchlazením, nedostatkem tekutin, nemocí a spoustou dalších změn, které v našem těle probíhají. Pokud je dotyčný při vědomí, může být přecitlivělý nebo naopak agresivní.

Při vědomí může být taky jen z části. K tomu, aby jsme zjistili, jak na tom s vědomím opravdu je, slouží stupnice vědomí. Nejdřív zjistíme, jaké má postižený REAKCE. Jestli si uvědomuje, kde se nachází, s kým mluví, jak se sem dostal, co ho bolí. Někdy může reagovat na náš HLAS. Na této úrovni postižený reaguje na zvuk. V této chvíli je schopný pomalu splnit některé pokyny. Třeba, aby zavřel oči, stiskl vaši ruku, pohnul hlavou. Posledním bodem na stupnici vědomí je BOLEST. Zní to možná divně, ale abyste poznali, jestli je nemocný při vědomí, zjistíte to podle toho, jestli dostatečně reaguje na bolest. Zkuste u něho vyvolat nějaký hodně nepříjemný pocit. Píchněte ho do chodidla, velmi silně mu stiskněte lalůček na uchu. Pokud se snaží odtáhnout a pohnout, pokud reaguje, stále fungují spojení mezi mozkem, míchou a nervy. To je dobrá zpráva.

Velmi vážný stav je úplné bezvědomí. Stav, kdy postižený nereaguje na nic, nevnímá žádné podněty. Člověk v bezvědomí má oslabené životní funkce, může mít problémy s krevním oběhem nebo s dýcháním. Je proto důležité, abyste s ním manipulovali velice opatrně. A raději vůbec ne, pokud je podezření na zranění páteře. V bezvědomí nikdy nedávejte člověku napít, vodu by mohl vdechnout a udusit se. Je dobré také na něho mluvit a uklidňovat ho. I když se zdá, že nevnímá, slyšet vás může. K bezvědomí dochází, když je narušené obvyklé fungování mozku, ale i teď je postižený schopný reagovat na změny teploty. Musíme ho chránit před zimou a prochladnutím, deštěm nebo vysokými teplotami a sluncem.

Autor:
Vydáno: