Stěhování aligátora

Ve čtvrtek 26. května se v ústecké zoo konalo tradiční stěhování aligátora Libora na „letní byt“. „Aligátor severoamerický jménem Libor je u nás již od roku 1974, je to služebně nejstarší zvíře v naší zoo“, popisuje tisková mluvčí Věra Vrabcová. „Vzhledem k tomu, že venkovní expozice nemá žádnou vnitřní vyhřívanou ubikaci, nemůže zde být po celý rok. Na nepříznivé a chladné období naší středoevropské zimy se vždy musí přesunout do pavilonu zimoviště.

Stěhování aligátora

V jeho ubikaci je průměrná teplota cca 27°C, k dispozici má dostatečně velký bazén s teplou vodou, kde může plavat. Také na souši má prostor vyhřívaný podlahovým topením, kde se s oblibou zdržuje,“ vysvětluje Věra Vrabcová.

„Libor strávil na zimovišti téměř osm měsíců, protože sem k nám dorazil 6. října,“ popisuje chovatelka Jana Bárnetová. „Vždy jej necháme nějakou dobu aklimatizovat, zhruba po 14 dnech začíná přijímat potravu. Dostává zhruba 3-4 kg masa, buď celá kuřata bez peří a vnitřností nebo hovězí. Dovnitř dáváme i vitamíny. Interval krmení je zhruba 10-14 dní, čas poznám vždy podle toho, že je Libor v bazénu na jednom konkrétním místě naproti dveřím a čeká,“ dodává chovatelka.

„Stěhování je pro naše pracovníky již rutinní záležitostí, jsou již sehraným týmem. Nejdůležitější je přetáhnout Liborovi přes hlavu smyčku z lana a s jeho pomocí jej vtáhnout do dlouhé bedny. Tu pak naloží na auto a převezou o několik desítek metrů níže k letní expozici. Bednu přendají přes zídku, nakloní ji k bazénu a Libor z ní díky sklonu vlastně vyklouzne. Vzhledem k tomu, že Libor bez dřevěné bedny váží téměř 200 kg, vše zajišťuje dostatečný počet silných pomocníků,“ popisuje Věra Vrabcová.

Ve venkovní expozici jej návštěvníci uvidí až do začátku října. Má zde k dispozici bazén i prostor souše, kde je instalované podlahové vytápění, zároveň je nad tímto místem umístěna výhřevná lampa, takže zde Libor s oblibou lehává. Celý prostor je monitorován kamerovým systémem, neboť se občas stane, že jej neukáznění návštěvníci ve snaze přimět jej k pohybu ohrožují házením kamenů či jiných předmětů.

Autor:
Vydáno: