Stěhování aligátora

V pátek 29. května se v ústecké zoo konalo tradiční stěhování – aligátor Libor se přesunul ze zimoviště do venkovní expozice, kde jej celou letní sezónu budou moci vidět i návštěvníci. Stěhování je již tradiční záležitostí, venkovní expozice není zateplená a neumožňuje tedy celoroční pobyt, takže Libor absolvuje vždy na podzim cestu do zázemí a na jaře se stěhuje zpět.

Stěhování aligátora

Letos strávil Libor na zimovišti téměř osm měsíců, protože sem k nám dorazil 2. října,“ popisuje chovatelka Jana Bárnetová. „ Vždy jej necháme nějakou dobu aklimatizovat, zhruba po 14 dnech začíná přijímat potravu. Dostává zhruba 3-4 kg masa, buď celá kuřata bez peří a vnitřností nebo hovězí. Dovnitř dáváme i vitamíny. Interval krmení je zhruba 10-14 dní, čas poznám vždy podle toho, že je Libor v bazénu na jednom konkrétním místě naproti dveřím a čeká,“ dodává chovatelka.

V jeho ubikaci je průměrná teplota cca 27°C, k dispozici má dostatečně velký bazén pro plavání, kde je teplá voda. Zdržuje se v něm zejména během topné sezóny. V době, kdy se pavilon přestane vytápět (začátek podzimu, konec jara), tráví více času na souši, kde má prostor vyhřívaný podlahovým topením, takže mu je zde příjemněji.

„Stěhování je pro naše pracovníky již rutinní záležitostí, vždy je potřeba dát dohromady tým silných chovatelů. Nejdůležitější bylo přetáhnout Liborovi přes hlavu smyčku z lana a s jeho pomocí jej vtáhnout do dlouhé bedny. Zhruba osm lidí pak naložilo bednu na auto a převezlo ji o několik desítek metrů níže k letní expozici. Bednu po vyložení přendali přes zídku, naklonili ji k bazénu a Libor z ní díky sklonu vlastně vyklouzl,“ popisuje tisková mluvčí zoo Věra Vrabcová

Ve venkovní expozici jej uvidí i návštěvníci. Také v ní má k dispozici kromě bazénu prostor souše, kde s oblibou lehává, neboť je zde instalované podlahové vytápění. Nad tímto místem je výhřevná lampa, která se v pravidelných intervalech během světelného dne zapíná, tak, aby měl zajištěnu dostatečnou tepelnou pohodu. Celý prostor je sledován pomocí kamerového systému a monitorován, neboť občas se stane, že jej neukáznění návštěvníci ohrožují házením kamenů či jiných předmětů, patrně, aby jej přiměli k pohybu.

Libor je služebně nejstarším zvířetem ústecké zoologické zahrady. Toto stěhování absolvuje od roku 1974, kdy do zoo přišel zhruba ve stáří tří let, zoo za něj tehdy zaplatila 670 Kčs. Nyní je jeho hmotnost cca 200 kg a měří přes 3 metry.

Autor:
Vydáno: