Šťastný a veselý na chatě

Silvestr na chatě je perfektní volba pro ty, kteří v poslední den roku nechtějí zůstávat sami doma a ani jim příliš nesedí načančané povinné posezení s rodiči někde v restauraci. Základem je mít štěstí na někoho, kdo chatu na několik dní půjčí. Ten někdo vám musí důvěřovat, že z jeho boudy neuděláte za pár hodin kůlničku na dříví, nezničíte mobiliář a přilehlou zahradu.

Proto je ze všeho nejdůležitější popřemýšlet, koho vlastně na těchto pár dní pozvat. A potom třeba nést i eventuální následky. Ono se totiž, i v případě, že na vypůjčené chatě chodíte po špičkách stává, že něco přijde k úhoně. Většinou to odnášejí skleničky a talíře, v euforii z nastávajícího roku končí příbory v koši, ručníky a utěrky slouží k vytření podlahy, koberce, škoda mluvit a těch papírů a plastových kelímků ...

Dál už bude záležet na vás, jestli se do novoročního úklidu dáte nedobrovolně sami nebo někdo z pozvaných dobrovolně pomůže. Moc s tím ale nepočítejte, zkušenostmi je dokázáno, že na Nový rok, hned jak se všichni probudí a nasnídají, začnou velmi pospíchat. Jedni se vymlouvají na rodiče, druzí na neodkladnou přípravu do školy, další aspoň nelžou a na rovinu řeknou, že uklízet nebudou, protože je to prostě hrozně nebaví.

V tu chvíli máte pocit, že se vším praštíte. Stálo vás to tolik námahy a přemlouvání, než někdo vůbec chatu byl ochotný půjčit, taky nějaké ty peníze, protože jste slušně vychovaní a víte, že chodit s prosíkem se nemá po prázdnu. Koupili jste proto za svoje, už tak po Vánocích vyčerpané kapesné, jednu exkluzivní kávu a k tomu docela dobrou bonboniéru.

A teď, pokud si nechcete přidělávat další starosti, je na čase, stanovit si nějaká pravidla. V prvé řadě si trvejte na tom, že pozvaní nepřivedou už nikoho dalšího. Lidi, které neznáte těžko odhadnete a v případě, že se něco ztratí a rozbije, vina zůstane jen a jen na vás. Je to logické. Silvestr, kdy spíš hlídáte než oslavujete si neužijete.

K chatám většinou patří i zahrada. Na to pozor, někteří majitelé a to třeba i ten můj, jsou na ni daleko pyšnější, než na zahradní boudu. Celé léto se babrají s kytičkami, sází do země nějaké cibule a tak buďte opatrní, aby je nějaký blázen během půlnoci nestačil vyorat.

Potom na vás čeká dvojí vysvětlování, za prvé rodičům, to ještě přežijete. A za druhé majitelům, to už je docela trapas. Přitom za nic nemůžete, vy jste se chovali dokonale. Zavinil to někdo jiný, ale vysvětlujte to, a hlavně požadujte náhradu...

Kamarádům si řekněte o peníze dopředu. Je to sice hloupé, ale znáte to, po Vánocích peníze chybí v každé kapse a vy byste se jich mohli dočkat třeba o Velikonocích. Dobré je se domluvit a nákup pořídit společně. A ještě je tady jedna varianta, každý přinese něco a budeme mít jídla dosytosti. Tuhle dohodu praktikujte jen u skutečně dobrých známých, protože se stává, že lidičky naslibují a nikdo nic nepřinese. Mají přitom různé zajímavé výmluvy, například, že jim bábovku po cestě snědla Karkulčina babička a o zbytek vánočního cukroví je obrali loupežníci.

Půjčit si chatu je velké rozhodnutí, protože na sebe berete docela velkou zodpovědnost. Když ji přijmete, stane se z vás na pár hodin dráb, kterého ostatní nechápou. V případě, že na to nemáte nervy, zůstaňte raději s rodiči v útulném vyhřátém obýváku, tam se vám nemůže nic nepříjemného přihodit. V případě, že nesouhlasíte ani s touto variantou, nezbývá nic jiného, než ve svém okolí objevit nějakého jiného troubu, který to vezme na sebe a vypůjčí od známých chatu vhodnou k silvestrovským oslavám.

Autor:
Vydáno: