Sraz medvědů na Městské hoře

V tento den jsme si připomenuli vybudování a otevření „Medvědária“ na Městské hoře v říjnu 2000, kdy se tři medvíďata Vojta, Kuba a Matěj stali součástí našeho města. Ke Kubovi, který zůstal již sám, se přidaly dnes desítky a desítky dětí, jež si vyrobily masky medvěda. Chtěly, aby Kubík nebyl tak osamocený a měl radost ze života. od dopoledních hodin až do odpoledne se Městská hora plnila mnoha dětmi. A to je dobře.

Sraz medvědů na Městské hoře

Dopoledne na Městskou horu přicházely děti z mateřských škol, odpoledne zase děti školních družin. O celodenní program plný her a soutěží se postaralo Městské kulturní centrum Beroun se studenty SOŠ a SOU Beroun – Hlinky. Na této slavnostní akci nechyběly ani děti ZŠ Beroun – Závodí, zastoupené dětmi všech oddělení školní družiny. Ty se na tuto slávu připravovaly již týden předem. Vyráběly si masky, povídaly o večerníčku s medvědími hrdiny Vojtou, Kubou a Matějem. Starší děti sepsaly tři pohádky – Viktorka Csiriková, Jakub Vokůrka a Adélka Drvotová. Na základě pohádek pak vznikly verše celého kolektivu Veverušáků z 2. oddělení ŠD, které byly věnovány Kubíkovi.

Hned po obědě 12. 10. 2023 spěchají děti za Kubíkem na Městskou horu a zde se též zúčastnily různých soutěží. Na šesti stanovištích skládaly puzzle, procházely slalom mezi kuželkami, přiřazovaly názvy k listům, stromům, hledaly určitý počet medvědů a při té příležitosti poznávaly i jiná zvířata. Na stanovišti nechyběla ani „kuchta, buchta“, kde jsme určovali různé ingredience při pečení. V neposlední řadě jsme obdivovali práci aranžérek, a pokusili se zjistit, co při své výtvarné a malířské činnosti potřebují. Ta správné odpovědi potvrzení splnění a pak již sladkou odměnu.

V závěrečné části jsme obdivovali dřevěnou lavičku se dvěma medvědy, kterou pro město Beroun vyřezal řezbář Jan Viktora. Zábavné odpoledne na Městské hoře u Kubíka se vydařilo, ale odpoledne uteklo jak voda a my se musíme vracet zpět do družiny. Zde pokračujeme v další naší činnosti.

Kroužek dovedných ručiček akce motivovala, a tak si děti vyrobily Kubíka, který se připravuje na zimní spánek, i když trochu jiný než ve volné přírodě. Na dnešní odpoledne budeme jistě dlouho vzpomínat.

Autor:
Vydáno: