Španělská kuchyně

Španělé jsou pověstní tím, že rádi svojí kuchyní rozmazlují turisty. Jsou dokonce přesvědčeni o její naprosté dokonalosti. To je však věc názoru. Španělsko je rozděleno na několik oblastí. Tím pádem se liší i pojetí kuchyně.

Nicméně celé Španělsko má rádo tortilu - celým jménem tortilla de patatas. Jde o bramborovou placku, kterou turista najde jak v barech, tak i v každé domácnosti.

Španělé si potrpí i na delikatesy. Asi tou nejznámější je tapa nebo tapas. Je to taková chuťovka, jenž se dá přirovnat k českým jednohubkám. Tady se právě projevuje ta v uvozovkách španělskost. Patří mezi dosti ostrou pochoutku. Jestliže někdo nemá v oblibě pikantní pokrmy, tak by se měl tomu raději vyhnout. Ve Španělsku tvoří hlavní část jídelníčku též ryby a mořské plody.

Výjimkou nejsou kupříkladu chobotnice či garnáti. Ani normálnímu masu se nevyhýbají - vepřové, jehněčí, telecí, kuřecí. Večeřet ve Španělsku nemusí vyhovovat českému naturelu. Obecně se večeře podává až po deváté hodině večerní a navíc se jí třeba i do tří do rána. U dezertů si tento národ libuje ve zvláštních názvech - flan, pečené mléko i nebeská slaninka a další. Co se týká alkoholu, tak je to víno či bylinné likéry.     

 

Autor:
Vydáno: