Sovice sněžní

Perné chvíle připravil ošetřovatelům táborské zoologické zahrady intenzivní přívalový déšť, který areál zasáhl v neděli odpoledne. Proudy vody dopadající z temných mraků se totiž dostaly i do voliéry obývané sovicí sněžní, která v těchto dnech chrání nedávno snesená vejce. Jen díky rychlé a profesionální akci všech zaměstnanců ZOO Tábor se tato vajíčka podařilo zachránit. Návštěvníci se tak mohou i nadále těšit, že v nejbližší době uvidí nová soví mláďata.

Příval deště byl opravdu intenzivní, voda byla během pár chvil naprosto všude. Největší problémy intenzivní déšť způsobil ve voliéře se sovicí sněžní, která zrovna sedí na vajíčkách. Tento druh sovy totiž nevytváří vlastní hnízda, ale vajíčka snáší do důlků vyhrabaných v zemi. To se při nedělním dešti ukázalo jako problém, protože toto hnízdo začala zaplavovat voda. Velmi reálně hrozilo, že sovice o očekávaná mláďata přijde,“ přiblížil nedělní perné chvíle ředitel ZOO Tábor Evžen Korec.

Zaměstnanci táborské zoologické zahrady proto museli začít rychle jednat. „Sovici, která svoje hnízdo velmi urputně bránila, jsme museli odlákat a vejce dát na vyvýšené místo, kde by je voda neohrožovala. Protože jsme se však obávali, že sovice o tato vejce po přesunutí ztratí zájem, začal jsem okamžitě shánět vyhřívanou líheň, kam bychom je případně umístili. Nakonec jsme ji použít nemuseli, protože sovice si na nové hnízdo velmi rychle zvykla. Nyní se už o vajíčka opět stará jako příkladná matka,“ uzavírá napínavý příběh šťastným koncem Korec.

Sovice sněžní patří k největším sovám, délkou těla mezi 53 a 65 centimetry a rozpětím křídel 125 až 150 centimetrů se přibližuje výru velkému. Samec dosahuje váhy až 2,5 kilogramu, samice může nabrat ještě o půl kilogramu více. Sovice sněžní žije v tundrách severní části Evropy, Asie, Grónska a Kanady. V květnu až červnu snáší 7 až 9 vajec, na kterých samice sedí 30 až 33 dnů. Mláďata se poté líhnou postupně, hnízdo opouští po 18 až 28 dnech. Během hnízdění je rodiče velmi urputně brání, a to i proti výrazně větším predátorům. Samostatnosti mláďata dosáhnou po 50 dnech. V ČR se ve volné přírodě vyskytuje pouze výjimečně, chová je však několik zoologických zahrad včetně ZOO Tábor.

Autor:
Vydáno: