Sovice sněžné

Čtyři mláďata sovic sněžních (Bubo scandiacus) mohou vidět návštěvníci brněnské zoo ve voliéře v expozičním celku Beringie. Úspěšný odchov se na Mniší hoře podařil po dlouhých 21 letech.

Sovice sněžné

Samice Helga se starala o tři malé sovice už loni. Byli to ale její první potomci a bohužel nepřežili. Letos si k vylíhnutí a péči o mláďata vybrala jiné místo a zatím to vypadá, že je vše na dobré cestě ke zdárnému a úspěšnému odchovu,“ řekl kurátor chovu ptáků Zoo Brno Petr Suvorov.

Chov sovic má v brněnské zoo dlouholetou tradici. První mláďata tu přišla na svět v roce 1985, na dlouhou dobu poslední reprodukce se datuje do roku 1998. Současný chovný pár jsme sestavili v roce 2010, kdy do Brna dorazil samec Hugo a doplnil tak samici Helgu, která se v té době už rok sžívala s prostředím na Mniší hoře.

Helga nejprve v roce 2017 snesla dvě neoplozená vejce. O rok později jsme zaznamenali už zmíněný neúspěšný odchov, tentokrát je situace jiná. Letošní snůška čítala celkem sedm vajec, pět vylíhnutých mláďat a nakonec čtyři, která přežila.

Na všech šest sovic se mohou zájemci podívat ve voliéře v expozičním celku Beringie v dolní části zoo. Jedná o jediné sovy s výraznou pohlavní dvojtvárnosti ve zbarvení peří. Samec je bílý, zatímco samice kropenaté. Také je to jedna z mála sov s denní aktivitou.

Přestože tento druh žije na dálném severu, byl viděn nejen na několika místech v Evropě, ale také v České republice. Poslední pozorování v ČR ale pochází ze začátku 20. století. Byly to velmi náhodné zálety během migračního tahu. Například v zimě 2013/2014 bylo pozorováno celkem 10 sovic sněžních na různých místech v západní Evropě.

 „Sovice mohou být v budoucnu ohrožené kvůli globálnímu oteplování. Přestože to zatím není dostatečně vědecky potvrzené, byl jejich statut poprvé v historii vyhodnocen jako „Vulnerable“, tedy zranitelný,“ uzavřel Suvorov.

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: