Soutěžíte? Vyhráváte?

„Hurááá, konečně se na mě usmálo štěstí", jásám u počítače a otvírám zprávy o výhře.

Jsou dokonce dvě a to se mi už dlouho nepodařilo. Jenže, po rozkliknutí mailu cítím trochu zklamání. „Gratulujeme, vyhráváte novinku, kávu dovezenou až z bla bla bla, vychutnejte si její jedinečné aroma". Kolikrát mě už napadlo, proč člověk nevyhrává to, co potřebuje, ale to co se mu zrovna moc nehodí. No nevadí, s napětím otvírám druhý mailík. A je to tady! „K Vaší výhře, pleťové vodě značky XY co nejsrdečněji gratulujeme a přejeme příjemný pocit pro Vás i Vaši zralou pokožku". Tak nevím, jestli by moje pokožka ocenila drahou vodu na obličej, ale pro mě to bylo docela zklamání. Pokud se totiž na nějaké soutěžení dám, jde většinou o elektroniku. Jenže, chyba bude asi na mé straně. Pokud soutěžíte na portále, kde se zabývají elektronikou, neznamená to, že o ni budete i soutěžit. Klame to, že přečtete článek o výrobku, recenzi na USB, herní myši nebo PC časopise a máte dojem, že výhra se bude tohoto výrobku týkat. To je ale velký omyl. Toho, co soutěž vypisuje, přijde určitě levněji rozdávat instantní kávy a neprodejnou kosmetiku. Možná, že ji i dotyčný web dostal zdarma v rámci reklamy. Tak kafe dám taťkovi do práce, to nebude problém, máti bude značkové vodě na zralou pleť možná taky ráda, a já si příště už líp přečtu abych si ušetřil zklamání.

Ono je to s výhrami těžké. Kolem nás jich krouží doslova mraky. Na internetu, v časopisech, v rádii, televizi i ostatních médiích. Když vyjdete do obchodu, stačí vyplnit kupón, zatočit kolem štěstí nebo se vyfotit se svým psem. Na výhry nás hezky lákají a dobře ví, že se jim to podaří.

Naši sousedé se jmenují Jedličkovi. Jsou to starší manželé a pan Jedlička si každý týden zajde na poštu vsadit sportku. Sází spoustu let, přesto, že ví, že nevyhraje vůbec nic a nebo, v lepším případě, minimální částku, ze které stejně nezbohatne. Ale je to prý jeho rituál. Jednou se Jedličkovi vydali na dovolenou k jihočeským rybníkům. Od nás je to skoro přes celou republiku a kus cesty i autem. Někde v půli cesty si chtěli odpočinout a zastavili se na výstavě pro chovatele. Chtěli si jen protáhnout záda. Pan Jedlička ale při placení vstupného nenápadně koupil pět lístků do chovatelské tomboly. Myslel, že když v životě nic nevyhrál, dnes to už nezmění. Ale chyba! Za chvíli byl vyhlášený jako vítěz velkého balení granulí pro ušlechtilé kočky. Potěšilo ho to, i když žádné kočky nemá. Hned za rohem je odchytil hlavní zástupce výstavy, že jsou dnes jejich 500 návštěvníky a proto, jako poděkování, dostávají samici králíka k chovu. Jedličkovi byli překvapení, trochu se děsili toho, co bude teď, protože je čekala ještě dlouhá cesta a co s chovnou samicí u jihočeského rybníka. Do třetice bylo ještě hůř. Na jeden z losů vyhrál pan soused pytel pšenice. Narvali ho z posledních sil do tak už plného kufru auta. Jistě, výhry mohli odmítnout, ale přišlo jim to líto. Nakonec se po cestě strašlivě pohádali, protože se nemohli dohodnout, jestli králíka vzít s sebou na dovolenou nebo se vrátit domů. A pak že výhry přinášejí štěstí!

Bratranec má dvě malé holky a ty ve vánoční taneční soutěži vyhrály vstupenky do ZOO. Holky byly rády a těšily se na zvířata. Kupón pro celou rodinu měl platnost jeden měsíc, ale tehdy zrovna příšerně mrzlo. Vstupenku potom v lednu slavnostně vyhodili do koše.

Ale, pokud můžu radit, nezoufejte, pokud štěstí nemáte a nevyhráváte. Můj otec má někdy geniální nápady a tak ho po jedné soutěži napadlo oslavit to, že jsme nevyhráli. Všechno to začalo tak, že malý brácha nakreslil obrázek do soutěže. Patlal se s tím hrozně dlouho, záleželo mu na tom, aby to měl krásné. Barvy měl v uších, nose, zmaloval i záclonu. Druhý den se přišel zeptat, jestli už vyhrál. Bylo nám ho líto a tak taťka přišel s nápadem oslavit to, že jsme nevyhráli nic. Nafoukl jsem balónky, udělal papírový řetěz na lustr a mamča zatím upekla dort. Jen takový „jako". Upekla piškot, rozkrojila, napatlala marmeládou a šlehačkou, ozdobili jsme to ananasem a broskvemi a posypali grankem. Prcek byl spokojený. Nakonec jsme si slíbili, že bude občas fajn oslavit něco, co jsme nevyhráli a doporučuji to i vám :).

Autor:
Vydáno: