Sněhurka

Sněhurka, animovaná pohádka z roku 1994 na motivy knih bratří Grimmů, řeknete si jedna z mnoha, ale to je omyl.

Mnoho lidí určitě tuhle verzi nikdy nevidělo a možná proto, že je to ta známá Sněhurka, tak ji hned odsoudí, aniž by se na ni podívali, ale to je velká chyba, kterou zde vyvrátíme. Hned na začátku pohádky uvidíme les a tam strom, ve kterém žije manželský ptačí pár s dětmi, který se neustále hašteří. Právě tito dva modří ptáčci budou pohádku o Sněhurce vyprávět. Je to to staré známé, kdy královna porodí dceru a u porodu zahyne. Otec pak pojme za manželku kněžnu nevýslovné krásy. Zde je zlá královna v podobě rusovlásky.

Sněhurka je klasicky krásné ztepilé děvče s černou bujnou hřívou a kamarádí s princem. Jednoho dne se královna zeptá zrcadla, kdo je na světě nejkrásnější, tu starou známou větu a zrcadlo po delším váhání odpoví, že Sněhurka. Tady se trochu zastavíme. Zrcadlo je zde ukecané a navíc mužského rodu. Radí například královně, aby hrála šachy nebo kuželky, že se tím zabaví a bude myslet na něco jiného než na krásu. Jenže tahle rezavá dračice bude chtít sprovodit Sněhurku ze světa. Použije k tomu tři věci, ale neřekneme jaké, to byste ani nemuseli na tu pohádku koukat.

Sněhurka zatím bude žít u sedmi trpaslíků, kteří se shodou okolností jmenují všichni Joe, tedy až na jednoho, to je Malý Joe. Jsou to dobrosrdeční chlapíci, ale docela dost velcí popletové, o tom se jistě přesvědčíte. Závěrečný boj, který se odehraje, vás možná překvapí tím, kdo bude spolu soupeřit. Tahle pohádka měla ve světě velmi kladné ohlasy a ani u nás si nevedla špatně. Ovšem je spousta diváků, kteří shlédnou jednu Sněhurku a tím to pro ně končí. Doufáme, že jsme vás tímto stručným obsahem přesvědčili, abyste se na tu pohádku podívali.

Autor:
Vydáno: