Sloní slzy

Sloní slzy patří mezi ty méně tradiční sladkosti, které se u nás vyrábějí. Ovšem co do složitosti to není příliš náročné - aspoň mě se teda zdá. Z bílků se ušlehá tuhý sníh. Cukr a vanilkový cukr se utře do pěny. Postupně se přidává polohrubá mouka, prášek do pečiva, kakao a teprve pak se lehce vmíchá sníh. Plech se vyloží pečícím papírem a peče se tohle těsně při sto osmdesáti stupních Celsia zhruba půl hodiny.

Záleží na tom, jak komu peče doma trouba. Po upečení se to po délce přeloží a nechá se vychladnout. Nyní přecházíme k výrobě krému. Taky žádná věda. Mleté ořechy se spaří horkým mlékem. Máslo se utře s vanilkovým cukrem, k tomu by se měl přidat ještě další díl másla. Kdo nechce, tak to nemusí být. Je to taková zvláštnost.

Nakonec se přidají spařené ořechy. Nyní si vezmeme kompotované ovoce, nejlépe broskve. Nechají se okapat a nařežou se na měsíčky. Plát těsta se rozbalí, do středu se dá část krému, poklade se to ovocem a znovu potře krémem. Plát se zase přeloží a trochu se přitiskne k sobě, aby to vypadalo jako slza. Pak už se to nechá jen vychladit a je to hotové. Ovoce se klidně může použít i nekompotované.

Autor:
Vydáno: