Skřítkové Naschválničci prošli školní družinu

9. Týden čtení dětem jsme ve školní družině zahájili v pondělí 3. 6. 2019. V ten den k nám zavítala knihovnice, paní Alena Zajícová. Její povídání i čtení byl směrováno k Františku Nepilovi, neboť je rodák z nedaleké obce Hýskov. Ovšem více méně jsme se zaměřili na jeho velice známou knihu Naschválníčci. Kdopak by neznal knihu, kdopak by neznal skřítky „Naschválníčky,“ které si z nás dělají legraci a provádí všelijaké naschvály. A to jsme ještě nevěděli, že skřítkové mají také svůj veliký svátek. Vždyť 30. květen je vyhlášen Mezinárodním dnem skřítků.

Skřítkové Naschválničci prošli školní družinu

Na závěr tohoto odpoledne vznikl mezi námi velký nápad. Pojďme a namalujme každý nějakého svého skřítka. Po čtrnácti dnech paní vychovatelky shromáždily všechny obrázky a nastalo vyhodnocení. Potom, co se děti vrátily ze školy v přírodě, následovalo 20. 6. vyhodnocení obrázků. Věřte, že takové krásné obrázky, co děti namalovaly, bylo velmi těžko vybírat a určovat pořadí. Jeden lepší než druhý. Ale nakonec se přece vyhodnotilo. Vyhodnocení proběhlo po odděleních a z každého bylo určeno 1. – 3. místo. Bylo to zajímavé a velmi napínavé.

1. oddělení:
1. místo: Ondra Tejkl, Viktorka Veselá, Tereza Huňáčková,
2. místo: Filip Lemos, Karel Havelec,
3. místo: Dorka Matoušková, Adam Husák, Bára Tomková, Marie Mejstříková

2. oddělení:
1. místo: Vašek Tejkl, Lukáš Mejstřík, Jiří Jkubíček, Kateřina Žáčková, Zuzana Prokopová, Bára Rybáková,
2. místo: Jakub Dušek, Kateřina Ptáčková, Anna Tercjaková, Matyáš Fortuník, Markéta Lstibůrková, Jára Smejkal
3. místo: Vojta Sudík, Adam Suchitra, Helena Kovácsová, Jan Fischer, Matthias Ulrych

3. oddělení:
1. místo: Ema Lebrová, Nikola Junková, Marie Vassilyeva
2. místo: Nikola Mrázková
3. místo: Eliška Hajdamačenková, Dominik Tůma, Tereza Žáčková

4. oddělení:
1. místo: Beáta Ekrtová, Bětka Sovová,
2. místo: Bětka Kinská, Natálka Krupková, Tereza Veselá,
3. místo: Jáchym Kolman, Klára Trojanová, Lucka Vokurková, Jan Sopr

V úplném závěru každý obdržel malou pozornost a z údivu jsme nikdo nevyšel. Jestlipak víte, že 21. 6. – to je pátek, je Mezinárodní den zahradních trpaslíků? Svátek se slaví od roku 2002, kdy vyhlásila Fronta za osvobození zahradních trpaslíků, tento svátek.  Jeho smyslem je učit tolerantnosti v zahradní architektuře. A tak i my ve školní družině dnes oslavily Mezinárodní den trpaslíků, ale i Mezinárodní den skřítků. Výtvarná soutěž byla vyhlášena právě na počest tohoto významného dne.

Autor:
Vydáno: