Školní družina navštívila Státní okresní archiv Beroun

Dny evropského dědictví sice skončily, ale ve Státním okresním archivu v Berouně se konala zajímavá výstava. Právě tuto výstavu na téma „Ve znamení železa a cementu“ jsme navštívili.

Školní družina navštívila Státní okresní archiv Beroun

Po skončení vyučování se děti 2. oddělení školní družiny odebírají na zmíněnou výstavku do Státního okresního archivu, kde na nás již čekal sám pán ředitel Jiří Topinka. Po krátkém přivítání společně odcházíme do výstavní místnosti v prvním patře. Pán ředitel nás přivádí do 19. století, které bylo stoletím parního stroje. Před necelými dvěma sty lety se v Čechách objevuje první parní „posel“ věku průmyslové revoluce. Mechanizovaná výroba se k nám dostává z Anglie už koncem 18. století. Teprve však stavba železnice od 40. let 19. století dala industrializaci mohutný impuls. Berounsko však nebylo výjimkou tohoto procesu. První továrna vznikla v roce 1835 a vápenec a železo se zpracovávaly v okolí po staletí. Na výstavě vidíme řadu zajímavých archivních dokumentů a fotografií k dějinám klíčových podniků v Berouně a okolí. Ty utvářely zdejší průmysl i podobu krajiny.

Na výstavě můžeme vidět dokumenty z textilní továrny Tiby, Králodvorských železáren, Králodvorských cementáren, cukrovaru a dalších. Chlapci zkoumali plánky, ke kterým měli i několik dotazů. Děvčata se více zajímala o textilní továrnu Tiba, kde si prohlédla tehdejší vzorník vyráběných látek. Shodli jsme se na tom, že ještě i některé vzory látek na různém textilu bychom mohli najít i doma po našich prarodičích. Takové šátky, šály, zástěry jsme i my ještě určitě někde viděli. Zajímavá výstava nás zavedla do období budování zdejšího průmyslu. A že se nám výstava opravdu líbila, o tom svědčila i řada dotazů k dané tématice. Největší zájem o danou problematiku měl Jakub Lukšan a Matyáš Stolejda. Při odchodu domů jsme si ještě prohlédli zkamenělé hlavonožce, které nám ukázali, že se zde nacházelo moře. A schránky těchto hlavonožců jsou důkazem toho, že se v našem okolí těžil a těží vápenec.

Autor:
Vydáno: