Seznamte se s kometami

Komety - malé tělesa sluneční soustavy. Tvoří je led a prach. Od pradávna udivovaly lidstvo, pro některé znamenaly výjimečnou událost, to když například zvěstovaly příchod Ježíše na svět.

Po jeho narození se podle legend zjevila kometa s jasným ohonem, aby mudrcům ukázala cestu do Betléma. Stala se tak symbolem Vánoc. Pro jiné průlet komety byl předzvěstí zkázy, hladomoru, války, nevyléčitelných nemocí nebo dokonce konce světa. Dnes stěží budeme věřit tomu, že blízkost komety naši Zemi negativně poznamená, i když vlastně, kdo ví? Daleko za dráhou planet naší sluneční soustavy bychom jich našli tisíce a objevují se mezi nimi i skuteční obři. Když se takový stokilometrový balvan proletí v blízkosti Slunce, začne se z něho vypařovat špinavý led. Kolem svého kamenného jádra vytvoří obal z plynů. Sluneční záření způsobuje tlak, který tento obal deformuje a způsobuje dlouhý ohon.

Nejzajímavější komety pro naše oči

Halleyova - Poprvé byla spatřena a popsána před 2250 lety v Číně. Vrací se k nám jednou za 75 let. Každým obletem ztrácí stovky tun ze své hmoty, slábne a slábne. Při příštím setkání s ní ji už pravděpodobně neuvidíte okem, k pozorování budete potřebovat dalekohled.

West - Jasná kometa, která lze spatřit i na denní obloze. Objevila se v roce 1975 a to, jestli se s ní někdy lidstvo znova setká, je záhadou. I v případě, že by putovala po své uzavřené dráze, bude tady možná za půl milionu let.

Hale - Bopp - Jasná úžasná kometa, kterou lze vidět na hvězdářském dalekohledu. Vidět ji můžete i vy, ztrácet by se měla podle výpočtů až někdy v roce 2020. Nejjasněji ji bylo vidět v roce 1997 a znova se na ni můžeme těšit už za dva tisíce let.

Encke - Nejčastější návštěvník planety Země. Díky působení Jupitera se k nám vrací jednou za tři a čtvrt roku. Jupiter ji u sebe svou mohutnou silou drží a nepustí, a díky tomu jsme my lidé ji mohli pozorovat už mnohokrát.

Holmes - Objevena byla už v 19. století, platila tehdy za bezvýznamnou a slabou. Při jejím posledním průletu v roce 2007 se náhle ale zjasnila natolik, že ji bylo možné pozorovat pouhým okem. Takové náhlé zjasnění nebylo dosud nikdy popisováno a podívaná to prý byla úžasná.

Autor:
Vydáno: