Sedm divů světa

Všichni jsme o nich už slyšeli, ale málokdo je dokáže vyjmenovat. Pojďte se tedy projít po jednotlivých divech světa a divit se společně. Abychom v tom neměli zmatek, je důležité vědět, že seznam sedmi divů světa vznikl ve středověku, sepsali ho starověcí Řekové. Jedná se o SEDM DIVŮ STAROVĚKU a v dnešní době můžeme na Zemi objevit jen jeden jediný z nich.

1) Posledním dochovaným sedmým divem světa je Velká pyramida v Gíze. V Egyptě stojí už neuvěřitelných 4 500 let, sloužila jako monumentální kamenná hrobka faraona Chufua.

2) Chrám bohyně Artemis byl postavený ve starověkém Řecku v městě Efes. Mramorový kolos postavili na počest bohyně lovu si světa moc neužil, byl zničen roku 262 n.l.

3) Visuté zahrady Semiramidiny byly prý úchvatné, stejně tak, jako palác, kolem kterého se rozprostíraly. Král Nabuchonodozor je v Babylonu nechal postavit pro svou ženu. V novém domově si nemohla přivyknout, trápila se, její život se proměnil v stesk, a tak král nelitoval obrovských prostředků a kolem svého sídla nechal vystavit komplex terasovitých zahrad, které podpíraly nádherně zdobené sloupy. Tyto zahrady však nenávratně zmizely, jejich existenci nelze s jistotou dokázat ani popřít.

4) Maják v Alexandrii patřil při své výšce 120 m k nejvyšším stavbám na světě. Nedokázal odolat silnému zemětřesení v roce 1 300 n.l.

5) Mauzoleum v Halikarnasu bylo také zničeno zemětřesením. Byla to velmi nákladná kamenná hrobka, kterou si za svého života nechal postavit král Mausol, ale asi v roce 1 400 n.l. neustálo přírodní katastrofu. Dodnes se můžeme setkat s tím, že je hrobka označována jako mauzoleum, právě po tomto panovníkovi.

6) Rhódský kolos je další připomínkou toho, jak velikou sílu má příroda. Přes padesát let chránila přístav Rhodos monumentální socha slunečního boha Helia. Jen padesát let bylo tomuto dílu odměřeno časem, než v roce 200 př.n.l. bylo skoro úplně zničeno zemětřesením.

7) Socha boha Dia na Olympu. V Olympu se konaly první olympijské hry. Možná ještě v roce 460 n.l., byste se v tomto místě mohli setkat s 12 metrovou sochou největšího ze všech bohů. Vyrobena byla z kvalitního zlata a nejkrásnější slonoviny, její hlava se prý dotýkala až samotného vrcholku Diova chrámu. Podle některých pramenů to bylo tak úchvatné dílo, že se nad ním zastavovalo srdce. Zničeno bylo pravděpodobně při požáru, ale důkazy chybí.

Možná teď namítnete, jak si mám cenit divů světa, které dávno neexistují. Jak mám obdivovat něco, po čem až na výjimky nezbyla ani památka. Lidé, ale asi mají potřebu obdivovat a pozastavovat se nad něčím velkým. A tak tu máme dalších SEDM NOVODOBÝCH DIVŮ SVĚTA. Jejich seznam není přesně dán, je to možná i tím, že svět se kolem nás v dnešní době příliš rychle mění. Není nouze o vysoké stavby, dech beroucí mosty, udivují nás unikátní technologie. Co člověk, to jiný názor. Přináším ale několik horkých kandidátů na titul novodobého divu světa.

1) Tunel pod kanálem La Manche
2) Chrám taj Mahal v Agře v Indii
3) Socha Krista Spasitele v Riu v Indii
4) Vysílač CN Tower v Torontu v Kanadě
5) Most Golden Gate v San Francisku v USA
6) Empire State Building v New Yorku v USA
7) Opera v Sydney v Austrálii

A co sedm divů světa přírody? Možná, že právě proto, že je nestvořila lidská ruka mají některé přírodní skvosty malý náskok před ostatními. Jsou dílem náhody, dílem vody i síly větru. Dokazují nám v každé chvíli svou neopakovatelnost a jedinečnost.

Ani tady nebude jednoduché vybrat sedm nej. Nelze spravedlivě hodnotit přírodu, nemůžeme ji srovnávat podle grafů či tabulek. Podle neoficiálních seznamů by ale SEDM PŘÍRODNÍCH DIVŮ SVĚTA mohlo vypadat následovně:

1) Mount Everest v Nepálu
2) Velký kaňon v Arizoně v USA
3) přístav v Riu de Janeiro v Brazílii
4) sopka Paricutin v Mexiku
5) Viktoriiny vodopády v Zambii a Zimbabwe
6) Velký bradlový útes v Austrálii
7) severní polární záře

Sedm svých osobních divů světa si po světě nosí i každý z nás sám. Každý z nás má místo, kde je mu dobře, kam se rád vrací, kde ho mají rádi. Je to jeho div světa a vůbec nevadí, že nemůže konkurovat těm v tabulkách.

Autor:
Vydáno: