Samička pandy červené

K Mezinárodnímu dni pand červených dostala brněnská zoo dlouho očekávaný dárek. Samce pandy červené Huana doplnila šestiletá Oshin, která přijela z Polska. Na samičku jsme čekali od dubna 2018, kdy na agresivní formu rakoviny uhynula oblíbená Pandora.

Samička pandy červené

Mezinárodní den pand červených se bude celkově konat podesáté, v Zoo Brno si ho v sobotu 21. září připomeneme potřetí. Pro zájemce připravíme pět stanovišť, kde se dozví zajímavosti ze života pand a získají informace o možnosti jejich ochrany ve volné přírodě. Hlavní součástí programu bude oslava příchodu nové obyvatelky Mniší hory. Komentované krmení uskuteční v 11 hodin přímo u expozice pand.

Oshin se narodila 21. června 2013 v Belgii, odkud se posléze přesunula do zoo v Lodži. Transport na jih Moravy proběhl na začátku září naprosto bez problémů. Oshin pak měla den odpočinku a následovalo seznámení s Huanem.

Při prvním setkání se oba chovali ostražitě. Zatímco Oshin prozkoumávala expozici, Huan se jí vyhýbal. Zpočátku se k sobě ani nepřibližovali, jen se na sebe z dálky koukali. Postupně se osmělovali a po několika klidných dnech byli oba hodně aktivní. V současné době je to jako houpačce. Někdy spí naproti sobě, jindy každý na druhé straně výběhu. Nicméně oba jsou i nadále opatrní. Předpokládáme, že jejich sbližování bude ještě pár měsíců trvat.

I přes své pojmenování má panda červená s pandou velkou (Ailuropoda melanoleuca) jen málo společného. Panda velká je totiž příbuzná medvědů, zatímco panda červená tvoří samostatnou čeleď malé pandy (Ailuridae). Panda červená (Ailurus fulgens) dosahuje délky 50-60 cm, ocas je přibližně stejně dlouhý jako tělo. Dosahuje hmotnosti 3 až 6 kg. Má dlouhou hustou srst, která je zabarvená od rudé, rudohnědé až do kaštanové barvy. Osrstěné má dokonce i spodní strany tlapek, což ji poskytuje ochranu proti chladu, spodní strana chodidel skrývá také pachové žlázy.

Prsty má poměrně krátké, opatřené polozatažitelnými drápy. U pand červených se stejně jako u pand velkých vyvinul tzv. „šestý prst“, který je tvořen výrůstkem zápěstní kosti. Tento prst umožňuje lepší uchycení pandy na stromě nebo větvi, stejně jako lepší uchopení bambusových výhonků, při jejich konzumaci. Obývá horské lesy Himalájí. Najdeme ji v Nepálu, Indii, Myanmaru, Bhútánu a Číně, vystupuje až do nadmořské výšky 4800 metrů.

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: