Šachy – hra královská

Jen těžko lze někoho přesvědčit, kdo nezažil několikahodinové přemýšlení nad čtyřiašedesáti černobílými políčky o nejlepší odpovědi na soupeřův tah, že šachy jsou hrou královskou. Můžeme se i dohadovat o tom, zda jsou šachy sport či umění. V Čechách se šachy objevily již v 11. století. Pravděpodobně se k nám dostaly z Itálie. Velice brzy se tato hra těšila velké popularitě a jistě se těší popularitě i dnes. Právě dnes, se na ní těšili účastníci, již po druhé. Před dvěma lety to však byl nultý ročník turnaje, ale dnes se již konal 1. ročník. Věříme, že tato super hra bude na Závodí tradicí, a vždy v závěru školního roku proběhne turnaj.

Šachy – hra královská

Krátce před čtrnáctou hodinou se schází děti Jazykové školy angličtina – Beroun, Martiny Januškové a školní družiny Závodí, aby si změřily síly v královské hře šachy. Hlavním organizátorem tohoto turnaje byla paní Martina Janušková, též i hlavní rozhodčí. K ruce jí byl rozhodčí pan Bříza, z šachového klubu. Soutěž byla rozdělena na dvě věkové kategorie – mladší a starší. Herní plán byl již předem připravený, ale nemocí a neúčast některých hráčů musel být přepracován. Přesně ve čtrnáct hodin začínáme. Nejprve si zopakujeme pravidla hry a pak již jdeme na to. Sehráno bylo šest kol a výsledky určily pořadí.

Starší kategorie:
1. Jan Langhans
2. Adam Šantora, Matěj Bárta
3. Vojta Chaloupka, Lin Lionel

Mladší kategorie:
1. Filip Seidl, Hanuš Bříza
2. Žofinka Břízová
3. Matouš Melichar, Bára Rybáková

Pro vítěze paní Janušková připravila i drobné odměny. Odměněny byly i ostatní děti. Za to jí patří velké poděkování. Všem nám bylo jasné, kdyby paní Martina Janušková nepřipravila tento turnaj, asi by žádný turnaj nebyl. Při hře bylo vidět, jak dlouho kdo trénuje. Hlavně u dětí z družiny jsme poznaly, že jejich hra patří mezi začátečníky. Nevadí. Vždyť o nic nešlo, šlo pouze o přátelské setkání a přátelské změření sil. A my, se musíme zamyslet nad tím, jak dál v této hře pokračovat. Ale my, to jistě vymyslíme a příště snad to již bude lepší.

Všem děkujeme za účast a vítězům blahopřejeme. Přípravnému týmu za jeho práci patři poděkování.

Autor:
Vydáno: