Rys karpatský

K nejmazanějším zvířatům v ZOO Tábor jednoznačně patří samice rysa karpatského, které ošetřovatelé říkají Aisha. Když návštěvníci přijdou k jejímu výběhu, obvykle očima zkoumají křoviny, aby zjistili, kde se právě ukrývá.

Rys karpatský

Jenže! Aisha je natolik chytrá, že si užívá klidu ve vrcholu jediného z mnoha stromů, na který je jí dovoleno lézt (kmen není oplechovaný, takže se po něm dá šplhat). Vydrží ležet bez hnutí zavěšená ve větvích a z výšin celé hodiny pozoruje příchozí u všech výběhů v této části zoologické zahrady. Aishe zkrátka nic neunikne!

Rys karpatský je poddruhem rysa ostrovida, který je největší kočkovitou šelmou Evropy. Ještě koncem 19. století žil rys téměř na celém území kontinentu. Kvůli masivnímu kácení lesů a nekontrolovanému lovu byl ale během několika desetiletí prakticky vyhuben. Návrat do přírody se daří díky speciálním reintrodukčním programům – v ČR nyní žije ve volné přírodě několik desítek kusů – rys byl vysazen na Šumavě, v Beskydech a daří se mu také v Jeseníkách. Živí se zejména lovem malých a středně velkých savců – hlodavců, zajíců a lišek, ale troufne si i na srnčí zvěř a divoká prasata.

Rys ostrovid je zapsán na světovém seznamu CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin). V ČR patří k druhům silně ohroženým vyhynutím, zákon jeho lov zakazuje – za upytlačení rysa hrozí až tři roky vězení.

Foto: Václav Kučera, ZOO Tábor

Zdroj: ZOO Tábor
Autor:
Vydáno: