Rozhlasová pohádka - Faraon

Rozhlasová hra nebo také dnes by se řeklo audiokniha jménem Faraon byla namluvena podle stejnojmenné knihy, polského spisovatele Boleslawa Pruse. Je zajímavé, že tuto pohádkovou knihu napsal až ve svých padesáti letech. Je to klasická pohádka z prostředí Egypta za dob faraonů.

Mladý faraon Ramses je poměrně divoký, ale dobrák, což nebývalo pravidlem. Jeho druhem je mladý Tutmosis. Spolu zažívají dobrodružství, avšak Tutmosis si s ničím neláme hlavu, na rozdíl od Ramsese.

Ramses jednou potká židovku Sáru, která se stane jeho milenkou a porodí mu i syna. Nastěhuje si ji i do paláce. Ale Ramses jednou v malichernosti Sáru i se synem díky intrikám udělá služkou. Pak toho hluboce lituje. Nakonec jí ještě svým způsobem uleví od těžké služby. Proti Ramsesovi celou dobu intrikuje nejvyšší kněží Herhor za vydatné pomoci ostatních kněží. Dokonce nechá zabít Sáru i se synem.

Ramses ho chce zničit, ale bohužel se mu to nepodaří, naopak sám zaplatí svým životem. Ramsese namluvila velká hvězda československého a později i českého filmu a pohádek Jiří Langmajer, Tutmosise představoval neméně úspěšný herec Filip Blažek. Dále pak například královna – její hlas promlouvá díky Taťjaně Medvecké. Herhora skvěle namluvil Viktor Preiss. Mezi ostatními kněžími se objevil nečekaně i hlas Miroslava Etzlera.

Autor:
Vydáno: