Rostliny, co nejsou k jídlu

Rostliny obsahují spoustu prospěšných látek, vitamínů, minerálů a jiných dobrot, které vašemu tělu prospívají. V přírodě najdeme ale i byliny, kterým je lepší se vyhnout. Některé z nich můžou způsobit nevolnost nebo dokonce otravu. Jak takovou rostlinu jedůvku bezpečně poznat? Jako laik ji nerozeznáte zcela určitě. Existuje ale několik typů, které by vás mohly včas varovat.

Listy, semena a plody, které voní po mandlích. Jejich vůně může prozrazovat obsah jedovatého kyanidu.

Jedovaté bývají častěji listy, které rostou po trojicích.

Nikdy nejíme přezrálé, nahnilé nebo plesnivé ovoce, může obsahovat jedovaté toxiny.

Plodům,co se podobají fazolím s fialovými až černými skvrnami se vyhněte, pravděpodobnost toho, že se jedná o jedovatou rostlinu je vysoká.

Dejte si pozor na byliny podobné mrkvi a petrželi, i tady je vysoké riziko otravy.

Nikdy nepojídejte semena z lusků u rostlin, které neznáte.

Houby jsou další rizikovou skupinou. Existuje nejmíň 200 jedovatých druhů. Některé odhalíte podle pohárovité pochvy na spodní části stonku, někdy může být jako znak jedovatosti prstenec kolem třeně. Sbírejte v každém případě jen ty houby, které bezpečně poznáte. Otrava houbami se může projevit i po dlouhých hodinách.

Navíc musíte počítat s tím, že pokud je jedna část rostliny jedlá a chutná, u jiné části to tak být nemusí. Jsou-li chutné a jedlé plody, zdravotní problém můžou způsobit například hlízy nebo semena. Každý z nás navíc reaguje jinak. Jedna stejná rostlina nemusí způsobit u někoho reakci žádnou, druhému ale může způsobit vážné komplikace. Větší riziko otravy je u plodů, stonků, hlíz, semen i lusků, které jsou v syrovém stavu a neprošly tepelnou úpravou.

Autor:
Vydáno: